banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Posmrtni ostaci nepoznatih poginulih partizana koje su 70-tak godina počivale u spomen-kosturnici ispod spomenika pred zgradom „općine“ prošlog tjedna su preseljeni u novoizgrađenu grobnicu na groblju na Gavrinici. Dio je to projekta modernizacije pakračkog glavnog trga kojim je predviđeno i seljenje spomenika iznad kosturnice.

Prije preseljenja je dobivena suglasnost Udruge antifašista i antifašističkih boraca Pakrac-Lipik te Ministarstva hrvatskih branitelja. Preseljenje je obavila ovlaštena tvrtka, a financirano je iz sredstava projekta uređenje trga. Grad će naknadno urediti grobnicu na Gavrinici, novo počivalište neznanih partizana.

Spomenik „Ranjenom borcu“, rad akademskog kipara Vanje Radauša, postavljenog 1955. godine iznad spomen kosturnice i renoviranog u ljeto 2017. godine bit će preseljen 50 metara južnije, na početku sadašnjeg parka i preko puta budućeg spomenika hrvatskim braniteljima iz 1991. godine. U projektu je predviđen značajno manji postament od sadašnjeg i bez kamenih stepenica.

Na mjestu spomenika idejno rješenje budućeg izgleda trga predviđa zelenu površinu, cvjetnu aleju i pješačku stazu.

Osim preseljenja kosturnice, po pitanju  projekta modernizacije trga u tijeku su i geodetski radovi, kao i pripremni sastanci projektanta i izvođača, rekla je Marija Čar, voditeljica odsjeka za stambeno-komunalne poslove Grada Pakraca.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić