U sklopu projekta Škola ambasador Europskog parlamenta u gradskoj knjižnici pakrački srednjoškolci  su jučer organizirali tematsku radionicu koja se sastojala od dva dijela:  u prvom se provela debata „Ostati ili otići iz Hrvatske“, a u drugom kviz o poznavanju Europske unije.

Afirmacijski („ostati“) debatni tim sastavljen bio je od mlađih profesora škole, a negacijski („otići“) su činili učenici trećeg razreda gimnazije i četvrtog medicinske. Afirmacijski je kao razlog ostanka kroz uvodnu i zaključnu raspravu te međusobno propitivanje pozivao mlade na ostanak, uključivanje u sustav izbora kroz koji bi se uključili u vlast i mijenjali stanje na bolje, pozivali se na kulturološke i domoljubne razloge. Negacijski tim kao razloge odlaska je isticao male plaće, manju mogućnost dopunskog rada, slabe mogućnosti napredovanja u struci, društvenu korupciju, te zadovoljstvo Hrvata koji su otišli u Njemačku. Kako je izvijestila profesorica Vesna Ančić, koordinatorica projekta, ocjenjivački sud je dodijelio pobjedu profesorima jer su tijekom debate nudili više argumenata za svoje opredjeljenje, dok su mladi svoj negacijski stav uglavnom izražavali postavljajući pitanja, a ne nudeći i odgovore.

Ovo je na razini škole bila prva javna debata, a poslužila je kao priprema za debatu koja će u sklopu srednjoškolske manifestacije Dan Europe biti provedena od 7. do 9. svibnja u Slavonskom Brodu.

U drugom dijelu pet ekipa se natjecalo po modelu popularnih pub-kvizova u tematskom kvizu „Koliko dobro poznaješ Europu“. Nakon tri ciklusa od po 15 pitanja prvo mjesto su podijelili  učenici 1. razreda i već afirmirane pakračke pub ekipe „Tris"“ ispred ekipa trećeg razreda,  Kluba mladih „Aurora“ i profesora.

Srednja škola Pakrac od ove školske godine program „Škola ambasador Europskog parlamenta“ provodi zajedno s još 49 drugih škola u Hrvatskoj. Cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani, a do njega će doći kroz niz internih aktivnosti, ali i na državnoj te međunarodnoj razini. Ovo je bila tek jedna takva, a veseli da je čitaonica pakračke knjižnice ponovo bila popunjena, a sve sudionike škola je nagradila pizzama.