banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Za financiranje vatrogasne djelatnosti Grad Pakrac je u 2018. godini uplatio za redovitu djelatnost dobrovoljnih vatrogasnih društava i Vatrogasne zajednice  Pakrac-Lipik te plaće djelatnika DVD-a Pakrac i VZ 443.000  kn. Istovremeno Grad Lipik  je uplatio  370.000 kuna za redovitu djelatnost DVD-a s područja Grada Lipika i VZ Pakrac-Lipik. Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije zadnjih nekoliko godina također sufinancira rad ureda Vatrogasne zajednice sa 30.000 kuna pri čemu obadva grada i na razne druge načine pomaže vatrogastvo ovog područja, zadovoljno je istakao Zlatko Zerdin, tajnik Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik na sinoćnjoj skupštini što je održana u mjesnom domu u Omanovcu nakon završenih održanih skupština po DVD-ovima, članovima Zajednice.  Pored toga Vlada Tirola je i lani pomogla donacijom dva vozila nastavljajući tako ovu dugogodišnju praksu.

Govoreći o lanjskim aktivnostima vatrogasaca pakračkog i lipičkog područja zapovjednik VZ Ilija Turković mlađi je za vatrogasce 2018. ocijenio kao mirnu godinu u kojoj je bilo 56 vatrogasnih intervencija od kojih 10 požarnih, ali nažalost s jednom smrtno stradalom osobom, te 46 tehničkih uglavnom na prometnicama i stambenim objektima. Pored toga u 112 navrata su prevozili vodu te odradili 85 različitih usluga.

U 15 DVD ovog kraja lani je djelovalo 812 ispitanih vatrogasaca različitih stupnjeva osposobljenosti te još 417 podupirući, 19 počasnih i oko 170 članova vatrogasne mladeži što čini oko 1500 članova.  Raspolažu s 49 vozila te više desetaka različitih pratećih motornih alata i uređaja. Osim na intervencijama sva to ljudstvo i oprema je korištena za vježbanje što je rezultiralo 21. združenom vatrogasnom vježbom, natjecanje vatrogasne mladeži na lokalnim, županijskim i državnom natjecanju te je po drugi put održan takozvani Zimski kup.

Za sve te aktivnosti potrošeno je 856.000 kuna od kojih je bezmalo 700.000 proslijeđeno DVD-ovima, 70.000 kuna za plaću tajnika. U sličnom sadržajnom i financijskom okviru je planiran rad i u 2020. godini.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević još jednom je zahvalila u ime svih građana na svemu onome što rade vatrogasci istakavši ponos na način kako funkcionira Vatrogasna zajednica što je model koji je u Pakracu poslužio i prilikom organiziranja Sportske zajednice. Kako je rekla vatrogasci ovog područja provode znatno šire aktivnosti od onih koji su im namijenjene općim aktima i zbog toga među pakračkim udrugama imaju mnogo prijatelja. Ponovo je naglasila da ako se nastavi ovaj trend povećanja prihoda u gradskom proračunu bit će mogućnosti da se povećava i financijska podrška vatrogastvu.

Njen lipički kolega Vinko Kasana se na trenutak vratio u prošlost i izrazio  zahvalnost svima onima koji su poslije Domovinskog rata sudjelovali u ustrojstvu ovog sustava čime su stvorili dobre temelje  koje se sada nadograđuju. Pri tom je naglasio da sustav ipak čine prvenstveno ljudi koji zbog toga zaslužuju svaku pohvalu. Kasana je ocijenio da je iz izvješća vidljivo je vatrogastvo ljudska i materijalna snaga u zaštiti stanovnika ovog kraja i da postojeća kombinacija profesionalnog stručnog i organizacijskog jezgra i ljudske širine dobrovoljnih vatrogasaca daje odlične rezultate.

Osim izaslanika iz DVD-eva, Skupštini su nazočili i predstavnici više vatrogasnih ustrojbenih jedinica s Požeštine te Vatrogasne zajednice Kutine koji su pakračko-lipičkim kolegama čestitali na radu naročito naglašavajući uvijek izraženu volju za  suradnju i prijateljske odnose.

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić