banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Unatoč maloj količini oborina i dugom sušnom razdoblju Poljoprivreda Lipik, najveći poljoprivredni proizvođač ovog kraja, je započela s proljetnom sjetvom. Prema ugovoru sa šećeranom VIRO Virovitica na 56 hektara su zasijali šećernu repu. Ovisno o količini najavljene kiše koja padne ovog vikenda u ponedjeljak ili koji dan poslije počet će sjetva kukuruza. Kako je rekao direktor tvrtke Željko Viboh plan je zasijati 250 hektara kukuruza i 200 hektara soje za što će im trebati, posluže li vremenske prilike, oko dva tjedna. Uspiju li u tome, unatoč nedostatku kiše, sve radove na proljetnoj sjetvi bi odradili u optimalnim rokovima.

S obzirom na suhu zimu i početak proljeća jesenski usjevi se za sada drže iznenađujuće dobro, kaže Viboh. Oni su jesenas zasijali uljane repice na 180 hektara te 320 hektara pšenice, ječma i kamilice.

U silosima u Dobrovcu na zalihama imaju još nešto kukuruza i pšenice koju pomalo plasiraju na tržište. Ono što zabrinjava je da su cijene ne tržištu nakon zimskog rasta sada ponovo počele padati i vratile su se na jesensku razinu, ali kako on ocjenjuje te oscilacije nisu velike.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić