Od početka godine u tijeku je procedura provjere vjerodostojnosti isprava za gotovo 90 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti. Postupak je to koji se provodi prema naputku resorne ministrice Blaženke Divjak potaknut pojavom lažnih diploma/svjedodžbi kod zaposlenika pod okriljem ovog ministarstva. Predviđeni rok tijekom kojeg bi se proceduralno potvrdila vjerodostojnost isprava zaposlenika, koje su priložili prilikom sklapanja ugovora s poslodavcem, istječe krajem tekuće godine.
Iz tri pakračke obrazovne ustanove (OGŠ, OŠ i SŠ), na adrese znanstvenih i srednjoškolskih institucija po potvrdu vjerodostojnosti poslane su ukupno 202 isprave (OGŠ 16, OŠ 88 i SŠ 98), a do današnjeg dana vjerodostojnim je ocijenjeno 159.
Alfreda Petani Grafina, ravnateljica Glazbene škole je potvrdila povratak 15 ispravnih nalaza. Sanja Delač, ravnateljica osnovne škole, je od 88 upita do jučerašnjeg dana za 70 dobila pozitivan odgovor dok je tajnica Srednje škole Martina Tušek kazala da su iz ove ustanove kao vjerodostojne potvrđene 74 diplome ili svjedodžbe.
Iako se informacije o ovoj akciji u medijima pojavljuju na svakodnevnoj bazi, ovih se dana s trenutnim rezultatima javnosti obratila osobno ministrica Divjak i tom je prilikom izvijestila da je u samo 50 radnih dana otkriveno 10 lažnih isprava. Što nudi ostatak godine ostaje da vidimo… Sudeći po povratnim rezultatima 80 posto obrađenih isprava odaslanih iz naših ustanova, neugodnosti ovakve vrste očigledno će zaobići naš grad.