naslovna foto: Ivan Lacković /www.jutarnji.hr/

Ministarstvo unutarnjih poslova ovih je dana dovršilo popis lokacija na koje će postaviti fiksne kamere za nadzor brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR). Do konca godine sva 122 kućišta u koja će se premještati ukupno 59 novih kamera bit će postavljena u cijeloj Hrvatskoj, piše Večernji list.
Jedan od četiri nadzorna ormarića, koliko ih je prema popisu predviđeno za Požeško-slavonsku županiju, bit će postavljen u Pakracu u Aleji kestenova (nasuprot kućnog broja 20). Preostala tri će se nalaziti u Brestovcu, Eminovcima i Pleternici.
Uređaji će se, prema sigurnosnoj situaciji, seliti s jednog mjesta na drugo, koristeći kućišta koja se nalaze na svakoj od lokacija, dok će prazna kućišta obavljati svoju preventivnu funkciju.
Za odabir lokacija presudni su bili, objašnjavaju u Ministarstvu unutarnjih poslova, statističko-analitički pokazatelji mjesta na kojima se događaju najteže prometne nesreće uzrokovane prebrzom vožnjom.
Fiksne kamere, navodi se dalje, imaju mogućnost snimanja brzine najmanje šest vozila koja se istovremeno nalaze u zoni nadzora, a brzina koju “love” ide od 30 do 250 kilometara na sat. Snimaju u najmanje dva vozna traka i u oba smjera (moći će se koristiti i za sankcioniranje nekih drugih prekršaja, poput korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom te nevezanja sigurnosnim pojasom). Ormarići u koje se pohranjuju kamere, a koji se najčešće montiraju na stupove javne rasvjete, otporni su na metke, trpe iznimno niske i iznimno visoke temperature, a u sebi imaju računalni sustav spojen na MUP-ovu bazu.