banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

U razdoblju od 2011. do 2017. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), 296 mladih Pakračana steklo je diplomu na nekim od viših škola ili studija diljem Hrvatske. Da je nastavak školovanja nakon srednje škole in, pokazuje usporedni podatak iz ranijih razdoblja. Na popisu stanovništva 2011. godine 684 Pakračana je imalo višu (381) ili visoku stručnu spremu (285), odnosno doktorat (8). U tih šest godina, da nije nitko umro, broj sugrađana koji ima visoku ili višu stručnu spremu povećao bi se za čak 43 posto.

Sagledavajući podatke prema priloženoj tablici, vidljivo je da je našim studentima u tom sedmogodišnjem razdoblju bila najuspješnija 2012. godina kada ih je  diplomiralo čak 56-ero, skoro trostruko u odnosu na broj maturanata gimnazije u našoj srednjoj školi. Posebno veseli podatak da ih je u tom razdoblju najviše završilo sveučilišni studij (162) koji za sobom povlači titulu magistra.

Pored toga, kazuje statistika DZS, u tom razdoblju dva Pakračana su stekli titulu magistra znanosti, dvoje ih je steklo titulu doktora znanosti, a jedna doktorice znanosti.

Usporedba podataka DSZ s podacima kojima raspolaže gradska uprava Pakraca o stipendiranju studenata je otežana jer ih različito klasificiraju, ali i zbog mirovanja stipendija u apsolventskom stažu te možda različitom razvrstavanju po godinama završetka. Uglavnom, prema podacima stručne referentice Dubravke Špančić, u tom razdoblju je do diplome došlo 66 pakračkih stipendista (22 posto od ukupnog broja) što znači da je više nego svaki peti uspješan student bio stipendiran iz gradskog proračuna.

Naravno, nameće se pitanje gdje su oni danas u razdoblju od sedam do dvije godine od stjecanja diplome? Nažalost, takva evidencija ne postoji, zapravo ju je u vrijeme intenzivnih migracija kojima posebno teže mladi ljudi nemoguće voditi. U nedavnom intervjuu gradonačelnica je rekla da u gradskoj upravi radi četvero bivših stipendistica od kojih su dvije na porodiljnom, a druge dvije na zamjeni. Od četiri studenata koji su završili umjetničke akademije, dvije rade u pakračkoj glazbenoj školi. Ima ih i u našim prosvjetnim i zdravstvenim ustanovama, ali i među obrtnicima. No, pouzdanih i konkretnih podataka nema.

Ono što dodatno veseli je u činjenici, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, da broj studenata s prebivalištem na području Grada Pakraca raste. Tako je prema istom izvoru u studijskoj godini 2017/18. na svim hrvatskim studijima bilo upisano 217 studenata s prebivalištem na području Grada Pakraca i to: 129 na sveučilišnom studiju, 16 na fakultetskom stručnom studiju, 59 na veleučilištima, osam na visokim školama i petero na umjetničkim akademijama. U istoj studijskoj godini dvoje Pakračana pohađalo je poslijediplomski doktorski studij.

Grad Pakrac će u ovoj studijskoj godini kroz četiri kriterija (deficitarnost, medicina, socijalni i redovni) stipendirati  38 studenata koji imaju prebivalište na području Grada Pakraca pri čemu 26 nastavljaju stipendiranje, a 12 je novih. Za njihove stipendije u gradskom proračunu je ovoj godini predviđeno 300.000 kuna,  kao što  je bilo i lani.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić