Koje su prednosti članstva Hrvatske u Europskoj uniji, koje su mogućnosti za mlade ljude, kako volontirati u europskim zemljama i zašto je važno glasati na europskim izborima neka su od pitanja čiji su odgovori prezentirani na predavanju „EU&MI“ koje je jučer Srednja škola Pakrac organizirala u sklopu projekta Škola ambasador EU.

Pakračkim srednjoškolcima ovu važnu tematiku predstavile su Božica i Iva Sedlić iz informacijskog centra EUROPE DIRECT Slavonski Brod koji je dio europske mreže informacijskih centara Europe Direct (EDIC). Uvodno predavanje počelo je prezentacijom rada i djelovanja samog EUROPE DIRECT-a, a zatim su uslijedila kviz pitanja o Europskom parlamentu gdje su pakrački srednjoškolci dodatno saznali sve o europskim izbornim procesima. Božica Sedlić istaknula je važnost izbora kao jednog od načina  aktivizma u društvu i djelovanja na društvena zbivanja i kretanja.

Uz to, srednjoškolci su saznali za različite europske programe, posebno program „Snaga solidarnosti“ u kojem mladi imaju mogućnosti stjecanja znanja i iskustava u projektima i organizacijama u okviru EU, a i šire, volontiranjem, stažiranjem, radom i razmjenom.

O volontiranju i stjecanju praktičnog iskustva u drugim zemljama srednjoškolci su mogli čuti od troje volontera koji trenutno borave u Slavonskom Brodu. Bruna Fereira iz Portugala, Mateo Cesare iz Italije i Beyra Ayadin iz Turske je troje mladih ljudi koji već nekoliko mjeseci sudjeluju u različitim društveno angažiranim projektima, uče strane jezike, sudjeluju u radionicama s osobama s poteškoćama u razvoju ili u kreativnim radionicama kojima stječu nova znanja i vještine ispričavši mladim Pakračanima pozitivna iskustva u Hrvatskoj.