Zapozorje, oznak, bilješkinja su  nove hrvatske riječi,  odlučila  je povjerenstva na ovogodišnjem natječaju za novu hrvatsku riječ koji od 1993. godine provodi časopis za kulturu hrvatskog književnog  jezika „Jezik“, a kojem je od 2006. godine  pokrovitelj  Zaklada dr. Ivan Šreter.

Svečanost proglašenje, koja se naizmjenično održava u Pakracu i Lipiku, održana je jučer u kongresnoj dvorani Quela lipičke bolnice.

Kako je  pojasnila glavna urednica časopisa „Jezik“, voditeljica natječaja i predsjednica natječajnoga povjerenstva prof. dr. sc. Sanda Ham,  riječ zapozorje  bi trebala zamijeniti  anglizam backstage. Autorica ove kovanice  je profesorica hrvatskoga jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brtan i njoj je uz  pripada 5.000 kn, kipić koji prikazuje dr. Šretera, rad akademskog kipara Tonka Fabrisa i diploma.

Oznak, oznakoviti, oznakovljenje  bi trebalo zamijeniti izraze brend, brendirati i brendiranje. Autor je Drago Štambuk, liječnik i književnik, a trenutačno hrvatski veleposlanik u Izraelu koji je nagrađen isto kao i prvonagrađena, ali s 3.000 kuna.

Riječ bilješkinja autorica Carmen Lešina, profesorice hrvatskoga jezika iz Splita, bi trebala zamijeniti riječ bilježnica koja  u prvom značenju se odnosi na  svezak ukoričenih ili uvezanih listova papira za pisanje ili crtanje, teka, pisanka, kajdanka, svaštara, crtanka, a tek u drugom značenju (ženski) parnjak imenici bilježnik. Njoj je uz kipić i diplomu pripala i nagrada u iznosu od  1.500 kuna.

Na jučerašnjoj svečanosti ugledne goste je pozdravio Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika te Damir Foretić predsjednik Zaklade. O  značaju ovo jezične aktivnosti kao i općenito o hrvatskom jeziku su govorili prof. Igor Čatić i prof. Hrvoje Hitrec.

Nakon što je prikazan već više puta prikazivan film o djelu i liku dr. Šretera „Časnik Mirotvorac“ autora Dražena Bušića, o uspomeni na njega govorila je njegova kolegica, liječnica lipičke bolnice prim. dr. sc. Senka Slivar.

Dr. Ivan Šreter je rođeni Pakračanin, a ubijen je u Domovinskom ratu kao hrvatski domoljub i jezični mučenik. U Jugoslaviji je dr. Šreter bio osuđen zbog hrvatskoga jezika. U bolnički karton upisao je jednomu bolesniku da je umirovljeni časnik, a ovaj ga je tužio i javno vrijeđao jer je on bio oficir JNA pa onda i penzionisani oficir. Riječima umirovljeni časnik, Šreter je, kako je pisalo u tužbi,  povrijedio oficirske osjećaje.

Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ prvi puta je raspisan 1993. godine, a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić. Godine 2006. pokrovitelj natječaja postaje Zaklada Šreter, natječaj dobiva snažan odjek u medijima,  a nagrade nose ime dr. Ivana Šretera, jednoga od rijetkih jezičnih stradalnika u hrvatskoj i svjetskoj povijesti.

Povjerenstvo za izbor  najbolje nove hrvatske između stotinjak prijavljenih riječi na natječaj odabralo je upravo ove tri nove za koje se očekuje da će zaživjeti i pronaći svoje mjesto u narodnoj uporabi jezika što i jeste bit samog natjecanja. Natječaj ima za cilj razvijati pozitivno ozračje za stvaranje i prihvaćanje novih riječi i promišljanje o jačanju hrvatske jezične kulture, rečeno je na svečanosti, ali ne nameće nove riječi jer njihovo prihvaćanje ovisi isključivo o jezičnoj uporabi.