Umirovljeni brigadni general i aktualni ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved novi je počasni građanin Grada Pakraca. To priznanje mu je uručeno danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac upriličenoj u Hrvatskom domu u povodu sv. Josipa, Dana Grada Pakraca. Istom prigodom su uručena i dva druga ovogodišnja gradska priznanja.  Pečat Grada Pakraca su dobili Ministarstvo poljoprivrede RH i Motociklistički klub „Plavi vitezovi – Croatia I“.

Uručujući priznanja gradski čelnici su u obrazloženju istaknuli njihove životopise, odnosno razloga dodjele.

Počasni građanin Grada Pakraca Tomo Medved

Za počasnog građanina Tomu Medveda, predlagatelja Miroslava Ivančića, predsjednika Gradskog vijeća, u obrazloženju se kaže:  umirovljeni brigadni general Hrvatske vojske, dragovoljac je Domovinskog rata, aktivni sudionik brojnih policijskih i vojnih operacija. Nakon završetka Domovinskog rata ostao je djelatna vojna osoba i obnašao visoke zapovjedne dužnosti u HV-u. Nakon umirovljenja angažiran je na promicanju istine u Domovinskom ratu i ulozi Pakraca u istom te pomaganju hrvatskim braniteljima. Višestruko je odlikovan za zasluge u Domovinskom ratu i to: Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog križa, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Spomenicom Domovinskog rata, Spomen-medaljom Vukovara, Medaljom „Bljesak“ i Medaljom „Ljeto 95“.

Ministarstvo poljoprivrede RH

Ministarstvo poljoprivrede jedno je od državnih tijela koje nas već nekoliko godina prate izuzetnom financijskom i savjetodavnom podrškom usmjerenom na realizaciju kvalitetnih i vrijednih projekata u našem gradu.

Ističe se pomoć u realizaciji sljedećih projekata iz Mjera ruralnog razvoja: rekonstrukcija središnjeg gradskog trga i šetnice (7.448.000 kn), rekonstrukcija i uređenje Aleje kestenova (711.033 kn), izrada prometne strategije Grada Pakraca (216.875 kn) te izgradnja vodoopskrbnog sustava u 11 naselja sjeverozapadnog područja Grada (7.010.261 kn).

Osim navedenog, Ministarstvo poljoprivrede godinama financijski podržavalo i organizaciju Sajma „Slavonski banovac“ te i na taj način pomaže u razvoju grada.

Predlagateljica je gradonačelnica Anamarija Blažević.

Motociklistički klub „Plavi vitezovi – Croatia I“

MK „Plavi vitezovi – Croatia I“ čine policajci s područja Pakraca, Daruvara, Siska, Ivanić Grada, Grubišnog Polja, Slavonskog Broda i Zagreba. Najvažnije djelatnosti kluba su promoviranje i unapređivanje motociklizma kao sporta i sigurno upravljanje motociklima, organizacija i provođenje humanitarnih aktivnosti, domaća i međunarodna suradnja. Udruga je do sada organizirala pet međunarodnih moto susreta, od kojih su tri bile europske konvencije. Svaka od njih imala je humanitarni karakter. Od svog osnutka do danas, ovaj klub realizirao je u Pakracu devet donacija u novcu, tehničkoj opremi i igračkama, u ukupnom iznosu nešto većem od 100.000 kn od kojih se ističu: 2004. godine donacija Dječjem vrtiću „Maslačak“ (igračke), 2016. godine donacija Osnovnoj školi braće Radića Pakrac (30.000 kn) za uređenje igrališta i nabavku opreme za dječje igralište prilagođeno slijepoj djeci, 2018. godine donacija Odjelu pedijatrije Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana (10.500 kn) za nabavku infuzomata.

Predlagatelj je Vlado Eck, potpredsjednik Gradskog vijeća.

Javna priznanja Grada Pakraca, kao zahvala za iskazan doprinos, uz manje izmjene datiraju od 1995. godine. U tih 25 godina, ne računajući ovogodišnja,  10 osoba su proglašeni za počasne građane (kronološki - Veljko Barbieri, Marko Ajhner, prof. dr. Ivica Kostović, mr. Marko Širac, Jadranka Kosor, prof. dr. Andrija Hebrang, dr. Ivan Šreter, generali Mladen Markač, Ante Gotovina i Đuro Dečak). Pečat Grada Pakraca za različita područja je dobilo 103, a Javno priznanje Grb Grada Pakraca 123 osoba ili institucija s područja Pakraca, ostatka Hrvatske i inozemstva.