„U prošloj godini je na radove i usluge na području Grada Pakraca utrošeno više od 62 i pol milijuna kuna, ugovoreno je preko 220 milijuna, te je pripremljeno projekata u vrijednosti skoro 300 milijuna. „Brojke govore za sebe“, istaknula je gradonačelnica Anamarija Blažević na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac upriličenoj u povodu Dana Grada i nebeskog zaštitnika sv. Josipa koja je održana u kino sali Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman, a kojoj su prisustvovali uz gradske vijećnike i predstavnike pakračkih ustanova, tvrtki, udruga, vjerskog života i brojni gosti iz političkog života županije i Hrvatske među kojima su posebno pozdravljeni počasni građani Grada Pakraca Marko Širac i Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Pero Ćosić, izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Franjo Lucić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, izaslanstva prijateljskih gradova iz Slovačke Dolny Kubin i Jasenova, Općine Dobretići (BiH), Grada Novog Marofa i Općine Ravna Gora, kao i susjednih gradova i općina, državnih gospodarskih sustava i druge.

Najviše ulaganja u energetsku obnovu i vodoopskrbu

Tvrdnju da brojke govore, gradonačelnica je obrazložila podacima: više od sedam milijuna kuna je osigurana iz Mjere ruralnog razvoja za vodoopskrbu 11 naselja sjeverozapadnog dijela Grada čija izgradnje je u tijeku, dodatnih dva za Program upravljanje gubicima na vodoopskrbnom sustavu, u energetsku obnovu uloženo je više od 40 milijuna. Ministarstvo kulture je lani uložila nemala sredstva u obnovu zaštićenih objekata te arheološka istraživanja, a kao naročito gradsku aktivnost je istaknula kupnju bivšeg industrijskog dvorišta DI „Papuk“.

FOTOGALERIJA

Nisu zanemareni niti socijalni aspekti pa je Blažević istaknula ulaganja iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna za produženi rad vrtića, kao i projekt „Zaželi“ gdje 30 novozaposlenih žena brine o 80 korisnika. Na tom području je spomenula lani uvedene gradske mjere poput projekta „Tri plus“ i poticanje liječnika.

Dobra nova građevinska godina

Govoreći o trenutnim aktivnostima A. Blažević je, osim o toga dana otvorenom radilištu na uređenju središnjeg gradskog trga spomenula i rekonstrukciju prometnice Aleja kestenova paralelno u dva sadržaja, rekonstrukciju nogostupa u Prekopakri, prometnice u Branešcima, uskoro očekivano puštanje u rad reciklažnog dvorišta na saniranom odlagalištu „Crkvište“, očekivani početak radova na projektu aglomeracije pri čemu „nismo odustali od projekta akumulacije Šumetlica, projekta od iznimne važnosti za stanovnike Lipika i Pakraca“ te očekuje od investitora Hrvatskih voda da i dalje podupire njenu izgradnju, a sve to je popraćeno četverominutnim video-filmom.
„U svemu nabrojanom želim istaknuti da grad čine ljudi i svi projekti su rađeni zbog nas, sadašnjih i budućih stanovnika Pakraca i naših naselja“, završila je Blažević zahvalivši svim koji rade na dobrobit našeg grada.

Izražena želja za optimizam

Otvarajući svečanu sjednicu Miroslav Ivančić, predsjednik GV Pakrac, je brojne goste podsjetio da se nalaze gradu u kojem je rođen, živio i djelovao dr. Ivan Šreter, mirotvorac, hrvatskom gradu koji je bio četvrti po razrušenosti u Domovinskom ratu, ali jedinom obranjenom, gradu u kojem se stvarala Hrvatska, ali i gradu vrijednih i dobroćudnih ljudi, gradu u kojem je prisutna dobrodušnost njihovih stanovnika, njihovo poštenje, ljubav prema svemu dobrome. „Pakračani se ne osvećuju. Pakračani vjeruju u institucije hrvatske države. Mi smo danas okrenuti nekoj novoj borbi; borbi za grad kakav je zamišljao dr. Ivan Šreter, kako smo ga zamišljali mi koji smo se borili za njega, kako su ga zamišljaju i zaslužuju naši mladi i vi koji ste se iz cijele Hrvatske borili za njega. Vjerujem da imamo dovoljno snage i zajedništva da to ostvarimo“, rekao je predsjednik GV Pakraca uz čestitke sugrađanima i izraženu želju za optimizmom zahvalivši svima koji nas u tome podržavaju.

Grad nikao iz pepela

Obraćajući se Pakračanima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić se najprije predstavio kao privatna osoba, kao netko tko voli ovaj grad i s kojim je s obzirom da dolazi is Virovitice već dva desetljeće intenzivno povezan. Kroz to vrijeme dolazeći uočio je da se grad oporavio od ratnih razaranja i podsjeća ga na Feniks koji je nikao iz pepela. Prema onom što je u pogledu programa i mjera čuo na ovoj sjednici, Pakrac mu liči na grad od 50.000 stanovnika na čemu čestita gradonačelnici i njenom timu koji očigledno rade dobro svoj posao. U tome pomaže i država, istaknuo je Tolušić, naglašavajući da kroz njegovo Ministarstvo, osim što se pomaže poljoprivrednicima se grade ceste, vodovodi i druga komunalna i društvena infrastruktura u ruralnim područjima. Posebno je pohvalio kupovinu 150.000 četvornih zemljišta bivšeg DI Papuka čime su u Pakracu omogućeno novi kvadrati za poduzetničke inicijative i nova radna mjesta.


„Gospodarska situacija je sve bolja što je pokazatelj da se Grad razvija. Stoga ovih dana, dok zasluženo slavite uživajte u plodovima svog rada“, završio je svoje obraćanje ministar Tolušić
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Pero Ćosić najprije se uz čestitke za Dan Grada zahvalio hrvatskim braniteljima naglasivši da se u Pakracu, unatoč njegovim rijetkim dolascima osjeća veliko domoljublje što mu čini osjećaj boravka vrlo ugodnim. Tome doprinosi i iznenađenje pozitivnim pomacima i poboljšanjima kvalitete života te stoga je izrazio zahvalnost gradonačelnici i njenom timu. Istaknuo je da će novom regionalnom podjelom Hrvatske koja će stupiti na snagu 2023. godine biti omogućena još veći razvoj, naročito gospodarski, a onda i u svim drugim segmentima. Osvrnuo se je i na izmjene poreznih zakona usvojenih u ovom saborskom mandatu koji su, kako je to danas čuo u izvješću gradonačelnice uvelike pomogli razvoju ovakvih lokalnih sredina što je bila i intencija tih promjena. Jer, kako je istaknuo, nije poanta poreza da budu dio državnog proračuna nego dio proračuna u sredinama u koji ih porezni obveznici uplaćuju što je, među ostalim, omogućilo da Pakrac danas bude grad ugodan za življenje.
Čestitke građanima Dana Grada, kao i gradskom čelništvu na rezultatima uputila je u ime gradova prijatelja, zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica koja je podsjetila na prosinački potpis Povelje prijateljstvu između Pakraca i Varaždina, ali isto takve povelje s Lipikom i Vukovarom čime je zaokružena želja njihovih branitelja što nije slučajnost jer je u Pakracu poginulo 22 varaždinska branitelja i ranjeno više od stotine, pri čemu je iskazala zadovoljstvo rekavši „svaka vam čast na onome što radite“ ujedno najavivši da će Grad Varaždin za naš Muzej ratne i vojne povijesti donirati povijesnu odoru garde Grada Varaždina.

Uručena gradska priznanja

Predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnica su uručili ovogodišnja javna priznanja pri čemu su im pomogli mladi predstavnici naših najstarijih udruga KPD „Seljačka sloga“ Prekopakra, NK Hajduk i DVD Pakrac koji ove godine obilježavaju 90, 100, odnosno 140 godina postojanja. Tako je 11. počasni građanin Grada Pakraca postao brigadni general Tomo Medved, a ovogodišnja priznanja „Pečat Grada Pakraca“ su dobili Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske i Motociklistički klub “Plavi vitezovi – Croatia I“ Pakrac.


U ime nagrađenih zahvalio se novi počasni građanin Tomo Medved istaknuvši: „S izuzetnim ponosom zahvaljujem svima koji su prepoznali naš rad i doprinos za razvoj Pakraca što nam čini obvezu da nastavljamo odnos prijatelja koji su bili i koji će biti uvijek dostupni. Pakrac je naš prijatelj, grad heroj, grad junak, ali i grad perspektive koji svakoga dana živi u našim srcima cijele godine. Zajedno s našim prijateljima koji su od ranije počasni građani spreman sam uvijek biti na usluzi u doprinosu realizacije vaših danas ovdje izrečenih projekata i mjera i čestitam vam na do sada učinjenom i na trudu kako bi Pakrac bio mjesto ugodno za življenje i ostanak vaših mladih naraštaja.
Svečani ton sjednice dodatno je naglašen izvođenjem himne i još dvjema točkama vokalnog sastava Contese.