Zatečena ponašanjem nekih svojih sugrađana, koji su iznova pokazali da će svoj kućni otpad bolje istovariti u obližnjem šumarku nego ga adekvatno zbrinuti, danas je našu redakciju posjetila Mira Mercluft iz Prekopakre. Prisjela joj, kaže, nedjeljna popodnevna šetnja kad se iz pravca Prekopakre, preko „širokog polja i dubokog jarka“ uputila prema Pakurnovcu i na putu naišla na dvije gomile svježe odbačenog kućnog otpada.

Zamoljeni da to dokumentiramo, uputili smo se na lice mjesta i tamo su nas dočakala brda starih osobnih stvari, ali i krupnog kućnog otpada. Po prilici dvije traktorske prikolice pune smeća jednog domaćinstva drsko su istovarene uz prteni put i ostavljene nam na brigu il` nebrigu.

Mira tvrdi da ovo nije nova niti priča niti lokacija divljeg odlagališta: „Događalo se to i prošle godine, ali je netko došao bagerom i sanirao. Baš kad smo pomislili da smo se riješili primitivizma, ponovi se ovakav bezobrazluk!“. A sve to na samo stotinjak metara od glavne Starčevićeve ulice, isto toliko od škole i vrtića te možda pedesetak metara od turističkog dijela staze uređenog iz projekta „Stazama lipicanca i kune“…

Velika količina robe, plastike, fotelje, televizor ili plastična vrtna garnitura samo su djelić šarenog smeća od… koga? Krivca ovaj put i nije nemoguće pronaći. Možda nepažnjom, a možda nemarom, u otpadnoj masi odbačeno je nekoliko računa starijeg datuma koji su uredno naslovljeni na isto ime i relativno jasno sugeriraju na čija će vrata narednih dana pokucati komunalni redar Grada Pakraca. On je već obaviješten i uskoro će po prijavi izaći na uviđaj.

Hoće li ovaj primitivizam netko platiti? Hoće, međutim, bolje je pitanje – tko. Komentirajući konkretan slučaj, ali i tumačeći ovlasti jedinice lokalne samouprave propisane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, Tomislav Luksetić, komunalni redar je pojasnio proceduru i postupanje po službenoj dužnosti. Iz njega je, na žalost, najmanje izgledno da će po džepu dobiti onaj tko to najviše zaslužuje (osim ako nije ujedno i vlasnik parcele na kojoj je ostavio otpad, što je malo vjerojatno), jer će rješenje o čišćenju (što je u ovom slučaju i jedina propisana kazna) komunalnog redara završiti upravo kod vlasnika zemljišta na kojoj se otpad trenutno nalazi. Najizglednija je ipak opcija da će friški deponij ukloniti i sanirati Grad pa ispada da ćemo tuđu nekulturu platiti svi mi. Prošle godine je za takve i slične intervencije (sanaciju divljih deponija, ali i ostalih nelegalnih odlagališta) Grad iz proračuna izdvojio 54 i pol tisuće kuna. Za ovu godinu je po istoj stavci predviđeno 50 tisuća kuna.

Ostaje nejasno zašto građani ili mještani u ovakvim situacijama ne koriste uslugu „Komunalca“ koji je na razne načine obavijestio sve korisnike javne usluge odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada da imaju jednom godišnje pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada. Dovoljno je okrenuti njihov broj (411-225) i dogovoriti termin.

Iz Komunalca kažu da su u 2018. godini na pakračko – lipičkom području imali sveukupno 250 poziva za odvoz glomaznog otpada od čega je 180 bilo s pakračkih, a 70 s lipičkih adresa.