Brojni uzvanici i posjetitelji, među kojima je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, sudjelovalo je danas u „Mimohodu pobjednika“ koji je prošao ulicama Pakraca povodom obilježavanja 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Kolona branitelja, visokih uzvanika i građana krenula je od crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije sve do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Rimokatoličkom groblju gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Prije mimohoda u crkvi UBDM održana je sveta misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koju je predvodio kanonik u Zagrebačkoj nadbiskupiji dr. sc. Marijan Franjčić, koji je bio upravitelj pakračke župe od kolovoza 1983. do 1993. godine i kojeg je kao pakračkog župnika zadesio početak  Domovinskog rata na našem području. Na početku svete mise sve uzvanike pozdravio je župnik msgr. Matija Juraković posebno iskazavši kršćansku dobrodošlicu predsjednici Grabar - Kitarović kao prvoj predsjednici Republike Hrvatske koja je došla u pakračku župnu crkvu i prisustvovala euharistijskom slavlju.

Odana počast poginulima na pakračkom groblju

Nakon predstavnika obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i predstavnika sudionika događanja 1./2. ožujka 1991. godine, zajedničkim vijencem su ispred križa na Rimokatoličkom groblju položili u ime Republike Hrvatske predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović, Josip Đakić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova i Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Počast poginulim braniteljima odali su i predstavnici Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i čelnici gradova Pakraca, Lipika, Bjelovara, Požege, Križevaca, Virovitice i Garešnice, te na kraju zajedničkim vijencem počast su odale i sve braniteljske udruge.

Kolona uzvanika, prijatelja, suboraca i građana nastavila je potom do gradske tržnice gdje je predviđeno svečano postrojavanje sudionika i prigodni govori uvaženih gostiju.

[caption id="attachment_21191" align="aligncenter" width="900"] VIDI FOTOGALERIJU[/caption]