banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu jučer je održana „Večer domoljubne pjesme, poezije i proze“ - tradicionalna priredba u sklopu svečanosti povodom obilježavanja početka Domovinskog rata u Pakracu koju svake godine organizira Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i Grad Pakrac. Prigodno osmišljen program otvorili su članovi dramske sekcije KPD "Sloga" kratkim povijesnim prikazom razvoja Pakraca od vremena ivanovaca i templara sve do današnjih dana, a službenom dijelu programa prethodio je i glazbeni uvod za koji su se pobrinuli članovi Tamburaškog orkestra Pakrac pod ravnanjem maestra Aleksandra Gašparovića, Natea Perinović te članovi OGŠ Pakrac koji su izveli državnu himnu kao i himnu Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata „Rane devedesete“. Glavnina večeri bila je posvećena promociji knjige „Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu – svjedočanstva" koja je izašla u zajedničkoj produkciji Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata i Hrvatske udruge medicinskih sestara.


Govoreći o ukoričenim svjedočanstvima medicinskih sestara doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata je rekao: „Nevjerojatno je da nakon onako velike pobjede u Domovinskom ratu mi i nakon 28 godina moramo nekima objašnjavati zašto je važno da naša djeca u školama uče hrvatsku povijest. Stoga svaka knjiga, svako sjećanje i svjedočanstvo pomaže da im prezentiramo povijest onakvom kakva je doista bila“. Predsjednica HUMS-a Tanja Lupieri je u emotivnom govoru istaknula: „Sve ono što sam pročitala kod mene stvara veliko strahopoštovanje za sve ono što ste učinile u Domovinskom ratu, prema profesiji koju ste izdigle iznad razine humanosti“, rekla je te zahvalila medicinskim sestrama što su smogle snage vratiti se u teška vremena i svoja svjedočanstva staviti na papir.


„106 autora, 90 svjedočanstava i 6 priča posvećenih našim poginulim kolegama i kolegicama nalaze se u ovoj knjizi. Hvala vam što ste došli u naš Pakrac – nepokoreni grad i što smo pokazale snagu sestrinstva koju smo imali u Domovinskom ratu, koju imamo i danas te koja će ostati da gradimo našu Hrvatsku. Ovo je mlada država, ovo su prekrasni temelji, a ovo je knjiga koja će ostati zabilježena za vječni spomen", rekla je Ljerka Pavković, predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a, ujedno najavivši i dopunjeno izdanje knjige.
O vrijednosti memoarskih zapisa govorila je i urednica knjige dr. sc. Željka Križe, a jednu od priča objavljenih u knjizi pročitala je Nataša Klaić, medicinska sestra iz Prekopakre, koja je u emotivnom istupu pročitala svoje svjedočanstvo iz perspektive medicinske sestre iz Domovinskog rata.

„Mladi i Domovinski rat“

Kao i svake godine u programu obilježavanja nagrađeni su i najbolji učenički radovi iz projekta „Mladi i Domovinski rat“ koji provode UHPBPiL, Gradovi Pakrac i Lipik u suradnji s pakračkom i lipičkom osnovnom školom. Ove godine tema je bila „Moje pismo hrvatskom branitelju“. Najbolji rad u Osnovnoj školi braće Radić u Pakracu napisala je Kristina Stanić (drugo mjesto Marija Čorko, treća Tara Pierobon), dok je u lipičkoj školi najbolje pismo branitelju napisala Dorotea Prebežec (druga Ana Sabo, treća Ena Horvat). Nagrade (poklon bon od 500 kn) najboljima uručili su gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar. (pobjednički radovi će biti objavljeni u ponedjeljak)


„Prije deset godina odlučili smo popuniti rupu koju su u našem obrazovnom sustavu ostavili određeni politički subjekti i potaknuti našu djecu da razmišljaju što je bilo ovdje, što se dogodilo u Pakracu i Lipiku za vrijeme stvaranja Hrvatske. Nakon deset godina možemo biti zadovoljni jer djeca danas znaju što su u Domovinskom ratu radili njihovi očevi, majke, bake, stričevi…Znadu da smo vodili obrambeni rat i da se u Pakracu i Lipiku stvarala Hrvatska“, rekao je jedan od inicijatora projekta Miroslav Ivančić, predsjednik Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, rekavši također da je ovo posljednji takav projekt u ovom formatu.

Najava monografije „Pakrac u Domovinskom ratu“

Obraćajući se, dirnuta učeničkim radovima, gradonačelnica Blažević je kazala da će Pakrac ustrajati u njegovanju domoljublja, cijeneći svoje bez vrijeđanja drugih. Pohvalivši knjigu medicinskih sestara rekla je da je ostvaren dovoljan vremenski odmak kako bi ratna svjedočanstva imala realnu težinu pa je najavila pokretanje rada na monografiji o Pakracu u Domovinskom ratu koju će nastati u suradnji profesora, povjesničara, branitelja i svih relevantnih subjekata koji imaju što reći na temu Domovinskog rata na pakračkom području.
Prisutne je pozdravio i Tomo Medved, ministar branitelja pohvalivši projekt „Mladi i Domovinski rat“ rekavši kako je na tu temu raspisan natječaj za sve škole na teritoriju Republike Hrvatske. Obraćajući se, istaknuo je i zadovoljstvo što je prvi Dom hrvatskih veterana zaživio u Lipiku i koji je kao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu to svakako i zaslužio.

Bakljada kod Tri križa

Za razliku od ranijih godina kad su se u obilježavanje uključivali sportskim danom, ove su godine članovi Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik u suradnji s UHPBPiL i mladeži HDZ-a Pakrac na brdu kod Tri križa na Kalvariji zapalili 28 navijačkih baklji povodom 28. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić