Knjiga autora Vlade Radošića “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine” na 650 stranica govori, na temelju originalnih dokumenata srpske strane pronađenih nakon VRO “Bljesak”, o stradanju Hrvata u logorima i zatvorima u Domovinskom ratu na okupiranom području zapadne Slavonije, prvenstveno u logoru Stara Gradiška. Istodobno pruža vrlo korisne podatke o srpskoj pobuni u zapadnoj Slavoniji 1991., djelovanju srpske milicije na ovom području, odnosno “SUP-a Okučani”, organizacijskom ustroju, kao i o djelovanju pripadnika “TO SAO zapadne Slavonije” i banjalučkog korpusa JNA, rečeno je sinoć na promociji ove knjige održanoj u pakračkoj gradskoj vijećnici u organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

„Knjiga je rezultat rada članova tima Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije kao završni dio projekta koje je odobrilo Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu natječaja promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Prepoznali smo povijesnu važnost logora Stara Gradiška te smo se zajedničkim snagama angažirali na prikupljanju svjedočanstava, dokumentacije, fotografija i izjava logoraša, a upravo su povijesne činjenice o logoru Stara Gradiška u Domovinskom ratu slabo poznate široj javnosti“, rekla je Dubravka Kovačić, jedna od suradnica koja je radila na izdavanju ove publikacije.

Autor Vlado Radošić u knjizi je iznio sva imena onih koji su podnijeli žrtvu zatočeništva u logoru Stara Gradiška kroz koji je 1991. i 1992. godine prošlo više od tisuću Hrvata iz Hrvatske i  BiH, kao i Muslimana (Bošnjaka) iz BIH.  Knjiga se temelji na autentičnim dokumentima te svjedočenjima, iskazima svjedoka-žrtava.

„Žrtve su mučene električnim kablovima, drvenim i čeličnim šipkama, osjećali su glad, žeđ, strah. Bodljikava žica, minska polja, konstantna ispitivanja i torture, krvlju isprskani zidovi, samice ćelija, poniženja, čak i seksualna zlostavljanja muškaraca. To su neke od strahota koji su doživljavali logoraši i svi oni zaslužuju pravdu za sve patnje pretrpljene u srpskim logorima na našim prostorima“, istaknuo je autor Vlado Radošić u vrlo emotivnom predstavljanju svoje knjige.

Dodao je kako je knjiga dostupna ne samo javnosti, mnogim povjesničarima i istraživačima, već koristi i pravosudnim institucijama Republike Hrvatske u vođenju sudskih postupaka pri utvrđivanju počinitelja zločina protiv čovječnosti.

Uskoro knjiga i o logoru Bučje

Goste je pozdravio i Dinko Miovec, predsjednik Udruge CISDR PSŽ, kao i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako je projekt pisanja istine o Domovinskog ratu nemjerljivo važan za buduće generacije te istaknula kako će Grad Pakrac na bilo koji način podržati i pisanje knjige o logoru Bučje za što još nitko nije odgovarao. Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac i sinoćnjom prigodom izaslanik ministra Tome Medveda zahvalio je autoru na hrabrosti i ustrajnosti na širenju istine i isticanju vrijednosti Domovinskog rata.

Pisanje knjige o logoru Bučje kao prioritet rasvjetljavanju zločina nad civilima i hrvatskim braniteljima istaknuli su i sinoćnji posjetitelji među kojima su bili i bivši bučki logoraši dok je autor Radošić dodao kako već posjeduje mnogo autentične dokumentacije vezane za torture i zločince te kako se nada da će knjiga o logoru Bučje izaći što prije na svjetlo dana.