Početkom prošlog tjedna te danas opet nas je više čitatelja upozorilo na automobil parkiran na zelenoj površini na parceli s koje je u studenom 2016. godine uklonjena ruševina kuće „Grgurić“ koju je Grad u međuvremenu ozelenio i ogradio betonskim cvjetnjacima kako bi upravo spriječio zlouporabu tog prostora u svrhu parkiranja.

Međutim, Davoru Lepki, vlasniku obližnjeg frizerskog salona i stambenog prostora, cvjetnjaci i očekivano civilizirano ponašanje kada je u pitanju gradsko zelenilo, nisu problem da svoj automobil proveze između očito preširoko postavljenih cvjetnjaka i parkira na travnjak uz svoj objekt.

Upitan zašto rekao nam je da je riječ o privatnoj parceli kao i još neke u gradu poput parcele preko puta suda, ili u Bolničkoj ulici na križanju s Prilazom na mali most koji su građani samoinicijativno pretvorili u parkiralište i nitko ne pravi problem. On će, kako je rekao, mjesečnu ili godišnju parkiranu kartu za javnu parkirališnu površinu ispred svog objekta kupiti kada to učine i „gradski oci“ i svi građani u ovom gradu po pitanju parkiranja postanu ravnopravni.

Riječ je doista o privatnoj parceli što je nesavladiva prepreka za našu pravnu regulativu. Čim nije u pitanju javna prometna površina policija nije nadležna, kao što nije nadležan niti komunalni redar za ovakav vid upotrebe privatne parcele, potvrdili su nam u gradskoj upravi. Jedini tko je nadležan je vlasnik, koji je naravno daleko i niti ne zna što se svakodnevno događa na njegovoj parceli.

Tako je zapravo jedno rješenje od ovakvog vida zlouporabe ove površine fizička barijera. Dosadašnje u vidu cvjetnjaka nisu dovoljne, pokazuje i ovaj primjer.