Na našem području u tijeku je redovna godišnja akcija cijepljenja pasa protiv bjesnoće, odnosno proces dehelmintizacije (davanje lijekova protiv crijevnih parazita) koji provode veterinari Veterinarske stanice Pakrac.

Akcija se obavlja ustaljenim godišnjim redoslijedom. Započela je polovinom siječnja i potrajat će, ovisno o vremenskim prilikama i broju hitnih intervencija, do početka ožujka, rekao nam je dr. vet. Siniša Horvat, direktor Veterinarske stanice Pakrac.

O točnom terminu cijepljenja u naselju ili ulici veterinari obavještavaju stanovništvo putem plakata. Veterinarima poznati vlasnici pasa koji se ne zateknu kod kuće dobit će obavijest o tome kada da se jave radi cijepljenja, a vlasnici psa mogu dovesti na cijepljenje svakog radnog dana u ambulantu u Pakrac od 7 do 15 sati, odnosno u dane vikenda od 8 do 10 sati. Cijepljenje je zakonom obvezno i košta 150 kuna za čipiranog pasa, odnosno 252 kune za psa kojeg prethodno treba čipirati.

Kako je rekao dr. Horvat, oni već godinama cijepe godišnje oko 2.200 pasa, od čega oko 1900 u vlasništvu građana, i 300-tinjak u svom skloništu i taj broj je godinama konstantan. Pojava bjesnoće ni na domaćim ni na divljim životinjama u našem kraju nije zabilježena godinama, od kada se provodi cijepljenje lisica.