Grad Lipik u ovogodišnjem proračunu, planiranom na bezmalo 51 milijun kuna prihoda, ne planira sufinancirati rad Osnovne glazbene škole Pakrac koju pohađaju i djeca s područja njihove jedinice lokalne samouprave.

Grad Lipik je od početka rada OGŠ Pakrac, 1996. godine, sudjelovao u sufinanciranju rada Škole, u početku s približno 5.000 kuna, 2016. s 3.500,  2017. godine s 2.500, da bi lani na zadnjem rebalansu  proračuna iz njega maknuo stavku OGŠ Pakrac predviđenu na 2.500 kuna. Tako nakon više od 20 godina niti lani, unatoč početnom planu, ova prosvjetna ustanova nije realizirala predviđena skromna sredstva kako je to bilo predviđeno prvobitnim planom. Ove godine nisu niti planirana.

U Školi razočarani i tužni

U 2017. godini Osnovna glazbena škola, s 13 zaposlenika što na puno radno vrijeme što manje od toga, za sve troškove potrošila je nešto više od 1,31 milijun kuna dobivenih od Ministarstva. Oko 104.000 kuna su dodatna sredstva koja su uplatili roditelji na ime mjesečnih participacija za svoju djecu polaznike škole. Grad Pakrac je uplatio 20.000, a Grad Lipik 2.500, dakle učešće Grada Lipika u ukupnoj financijskoj konstrukciji je zanemarivo i neće ugroziti poslovanje i opstanak škole. Stvar je dakle načelna, o čemu se na naš zahtjev očitovala i ravnateljica Škole Alfreda Petani Grafina. U njemu ona kaže: „Da smo ostali bez financijske potpore za ovu godinu saznali smo iz Proračuna za 2019. godinu objavljenom na službenim stranicama Grada Lipika, što, sudeći prema projekciji za 2020. i 2021., ne predviđa niti u naredne dvije. Ni godinu ranije proračunom predviđena sredstva nismo zaprimili u cijelosti.

[caption id="attachment_20835" align="alignleft" width="221"] Ravnateljica Alfreda Petani Grafina[/caption]

Nemalo je reći da smo ostali iznenađeni, ali i prilično tužni i razočarani. Razlog za to ne leži u uskrati financijskih sredstava koja su, gledamo li rad obrazovne ustanove na godišnjoj razini sa svim rashodima i prihodima zanemariva, već u činjenici da ovakvu vrstu „rezova“, osvrnemo li se na rad i angažman koji iz istog proizlazi, nismo zaslužili prvenstveno zbog onih zbog kojih smo ustanovljeni – naših učenika.

Osnovno glazbeno obrazovanje u našoj ustanovi samo ove godine stječe 112 polaznika, a četvrtinu brojke čine učenici s područja Grada Lipika. Nikakvoj razlici među učenicima mjesta nema. Tijekom godina je gotovo nepisano pravilo postalo da se rasporedi grupne i individualne nastave, zbog udaljenosti susjednog grada, podređuju upravo tim učenicima. Na natjecanjima, koncertima, smotrama i nastupima izvan škole zastupljenost učenika oba grada je jednaka i jedino mjerilo uvijek je bila i biti će kvaliteta. Ista ona koja je neupitna bila i samom Gradu Lipiku jer gotovo da nije bilo manifestacije na kojima Osnovna glazbena škola Pakrac nije sudjelovala uveličavši tako svojim nastupom u prosjeku 10 događanja godišnje, počevši od svečane sjednice, Dana Grada Lipika i Božićnog sajma do brojnih izložaba i događanja organiziranih u Multikulturalnom centru i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

Osim nastupa učenika, nemali broj puta nastupali su i njihovi učitelji, nastupalo se na kiši, snijegu, subotama i nedjeljama i s troškovima podmirenima od strane ustanove u kojoj rade pa su tuga i razočaranost time i nešto veća. O razlozima ovakva poteza ne želimo spekulirati, neka o njima sude drugi. O nama dovoljno govore prvenstveno  uspjesi „naše djece“ - učenika naše škole bez obzira na njihovo mjesto prebivališta“, kaže na postavljen upit u odgovoru ravnateljica Alfreda Petani Grafina.

V. Kasana: Mogu se kandidirati

Upit smo poslali i gradonačelniku Lipika Vinku Kasani. U odgovoru koji je stigao u više nego primjerenom roku se kaže: „Osnivač Osnovne glazbene škole je Grad Pakrac. Polaznici škole  plaćaju školarinu. Grad Lipik nema propisanu niti obvezno ugovorenu obvezu financiranja djelatnosti Osnovne glazbene škole Pakrac.

Grad Lipik ima za 2019.g. objavljene  natječaje za financiranje programa i projekata iz različitih područja za sve ustanove, udruge i organizacije neprofitnog sektora, na koji se mogu slobodno javiti svi prijavitelji sa svojim projektima i aktivnostima.

Osnovna glazbena škola Pakrac također može podnijeti prijavu na objavljene natječaje. Daljnja procedura valorizacije i donošenja Odluke o financiranju odobrenih projekata propisan je Pravilnikom o financiranju javnih potreba Grada Lipika“, odgovorio je gradonačelnik V. Kasana.

A. Blažević: Dobre programe nastavljamo sufinancirati

Komentirati nešto posebno još jedan vid suradnje manje na zajedničkim projektima/institucijama, nije bila posebno raspoložena niti pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević. Kako nam je rekla Grad je osnivač OGŠ i nastavit će ga financirati, ako to sredstva dozvole i u povećanom obimu, kao što će Pakrac nastaviti financirati i neke udruge i manifestacije iz Lipika koje su prepoznali kao kvalitetne i na različite načine interesantne i Pakračanima. Pri tom je istaknula kao primjer Rukometni klub „LiPa“, Kuglački klub Lipik 1974 koji koristi pakračku kuglanu pod jednakim uvjetima kao i pakrački klubovi, turnir u streetballu, manifestacije koje organizira dobrovačka udruga Lido na očuvanju narodnih običaja i slično.

Ono najvažnije, lipička djeca će bez obzira na ovaj neočekivani potez i dalje pod istim uvjetima pohađati pakračku glazbenu školu, a nadamo se i naučeno na različitim lipičkim manifestacijama prezentirati svojim sugrađanima. No, ostaje žal da je na ovom malom zemljopisnom području dvije jedinice lokalne samouprave, sa sve manje stanovnika, suradnja na dnevnoj razini u malim životnim aktivnostima, što nekima ipak nosi veliko zadovoljstvo, sve manja.