Ovih dana stupce dnevnih tiskovina i etere javnih glasila okupira vijest o aferi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i pojavi lažnih diploma u toj ustanovi nakon čega je resorna ministrica Blaženka Divjak donijela odluku kojom će oko 90 000 osoba zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti proći izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti. Naputak Ministarstva je trebao potaknuti ravnatelje da diplome koje nisu provjerene provjere te da se jednako tako kod zapošljavanja svaki puta kad se nekoga provjeri, provjeri i njegova diploma i na taj način zaštiti sustav.

Je li tome tako, postupaju li naše obrazovne ustanove prema naputku ministrice te obrazuje li našu djecu doista visoko kvalificirani kadar ili možda i u „našem žitu ima kukolja“, provjerili smo kod ravnatelja pakračke Osnovne škole braće Radića (Sanja Delač), Osnovne glazbene škole (Alfreda Petani Grafina) te Srednje škole Pakrac (Dario Ćilić).

OGŠ Pakrac je navedenu proceduru pokrenula odmah po naputku nadležnog Ministarstva. Škola ima 13 zaposlenika te 3 vanjska suradnika, a provjera vjerodostojnosti pokrenuta je za svih 16 osoba bez iznimke, doznajemo od ravnateljice Petani Grafina.

Gotovo svi zahtjevi su obrađeni, a sve provjerene isprave o stupnju obrazovanja zaposlenika OGŠ Pakrac su vjerodostojne pa nema sumnje da će ova revizija u pakračkoj glazbenoj školi proći bezbolno. Dodajmo i to da u ovoj ustanovi nema zaposlenika s diplomom iz ostalih zemalja.

Iz osnovne škole tvrde da su također postupili po naputku pristiglom 11. siječnja te  je odmah zatražena provjera za svih 88 službenika i namještenika od kojih je 6 s diplomama iz ostalih zemalja. Povratne informacije za sad nisu kompletirane pa će rezultati biti poznati naknadno.

Na upit svima kako se zaštititi od potencijalnih prevaranata te postoji li preventiva pri samom zapošljavanju rečeno je da su postupci zapošljavanja uobičajeni i ustaljeni. Kandidati na natječaju predaju kopije isprava o stupnju obrazovanja, a prilikom primanja u radni odnos donose original isprave na uvid (ili ovjereni preslik istog) koje ostaju u dosjeu radnika u školi. Isto ili vrlo sličan postupak je u OGŠ kao i u Srednjoj školi Pakrac.

Nevezano za naše škole, nemoguće je ne primijetiti da su upravo takvi dokumenti i isprave podložni falsifikatu koji će vješt grafičar bez problema ponoviti do identičnosti pa je jasno da je u budućnosti protiv mogućih sličnih neugodnosti potrebno koristiti dodatne alate provjere vjerodostojnosti.

Srednja škola Pakrac ima ukupno 100 zaposlenika (na neodređeno ili određeno vrijeme ) i 8 vanjskih suradnika. Provjera vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja zatražit će se, bez iznimke, za sve zaposlene, a zahtjev će biti poslan na više adresa znanstvenih i srednjoškolskih institucija u Hrvatskoj. Jedan upit će biti poslan i u ostale zemlje za diplomu koja je već pozitivno vrednovana od strane Vijeća za vrednovanje inozemnih  visokoškolskih kvalifikacija i Agencije za znanosti i visoko obrazovanje.

Prema dnevno ažuriranim podacima koji kolaju po dnevnim medijima samo je na Filozofskom fakultetu do sad obrađeno tristotinjak diploma i pronađene su tri krivotvorine.

Kako su radi o malom uzorku, manjim od 0,5% obrađenih (90000 ukupno), gdje su pronađene tri krivotvorine, možemo tek pretpostaviti što će se dogoditi do kraja istrage. Ono što je sigurno, barem prema izjavi ministrice Blaženke Divjak,osobe koje su varale dobit će izvanredni otkaz i prijavu upućenu DORH-u.

Hoće li i koliko ove provjere koštati naše ustanove još nije precizirano. U normalnim okolnostima provjera diplome na Filozofskom fakultetu se za javni sektor ne naplaćuje (ako se radi o privatnoj provjeri cijena je 400 kuna), dok za druge još nemamo točnu informaciju.