Siječanj je već na izmaku i već smo dobrano zagazili u 2019. godinu. Blagdanski dani su za nama i životni ritam se po ustaljenom rasporedu vraća u normalu. Izašao je i novi siječanjski broj tiskanog izdanja Pakračkog lista, a mi vas kroz našu mjesečnu rubriku Retrovizor vodimo točno deset godina unatrag i donosimo pregled ondašnjih tema zabilježenih s prelaska iz 2008. u novu 2009. godinu.

Tema priče s naslovne strane bila je „Što nas očekuje u ovoj godini“. Novinar Darko Baronica, poznat po svojim britkim analizama, koji niti onda, jednako kao i danas, bližu budućnost nije gledao kroz ružičaste naočale, ispod velikog se naslova „Zastrašen i zaleđen pogled u kalendar pun pitanja“ detaljno i s argumentima osvrnuo na loše ekonomske prognoze uvjetovane tada friškom svjetskom krizom, a dodatan problem iščitao je i iz loših rusko-ukrajinskih odnosa koji su prijetili blokadom opskrbe plina ovom dijelu Europe. Ilustracije radi, Pakra je tih dana zbog dubokog minusa (do -18,9 C) smrzla cijelim svojim gradskim tokom, a novi je zakon otprilike u to vrijeme diskriminirao pušače i protjerao ih na hladnoću i najzabitije radno-životne prostore. Stoga je potpuno razumljivo, da iz perspektive novinara kojemu je gusta magla nikotinskog dima poželjan dio radnog okruženja, takva nova godina i nije izgledala obećavajuće.

Zvučat će vam poznato, ali 2009. godine prosvjedovali su - liječnici. Ovog puta oni primarne zdravstvene zaštite i to protiv reformi tadašnjeg resornog ministra dr. Darka Milinovića. Jedna od njih obuhvaćala je smanjene mjesečne glavarine na što su liječnici bili posebno frustrirani, a temu je obradio naš kolega Mario Barać. Tu godinu u zdravstvu pamtimo i po tome što je uvedeno i dopunsko zdravstveno osiguranje koje je usprkos početnom negodovanju građana itekako zaživjelo.

Nakon 6 godina gradnje u svoje odaje preselili su i zaposlenici Poduzetničkog centra Pakrac koji su do tada urede imali u bivšoj Papukovoj upravnoj zgradi. Prostor da se obrati građanima kroz intervju je dobio Tomislav Luksetić, komunalni redar Grada Pakraca i tom je prilikom, ukratko, poručio građanima da je grad njihov dnevni boravak, aludirajući jasno na njihove obveze kao korisnike javnog prostora.

Isto kao i danas i tada smo pratili komemoracije u spomen poginulim braniteljima bilježeći uredno brojna izaslanstava, članove obitelji, suborce, visoke političke dužnosnike, ali i brojne naše sugrađane koji su se osobno došli pokloniti i zapaliti svijeću. Na takvim obilježavanjima, treba i to reći, bilo ih je znatno više nego danas.

Oko 400 umirovljenika s pakračkog područja s mirovinama manjim od 1000 kuna dobili su božićnice u visini od 100 do 200 kuna. Četiri su vraćene. „Kad nam je poštar uručio plavu kovertu iz Grada Pakraca savjest nam nije dozvolila da te novce uzmemo. Uz zahvalu, vratili smo ček jer su novci potrebniji nekom drugom“, rekli su Ivanka i Matija Brdarić, povratnici iz Njemačke s tamošnjih 36 godina dugim radnim iskustvom.

Grad Pakrac je 29. prosinca 2008. svečano potpisao ugovore s 28 stipendista. Te je godine (2008.), po riječima gradonačelnika Davora Huške, Grad izdvojio 530 tisuća kuna za stipendiste što će se u 2009. godini još povećati. „To mi je najdraža investicija i ona ima za cilj zadržati i vratiti mlade ljude u Pakrac“, izjavio je Huška tih dana.

Četrdesetak pakračkih i lipičkih osnovaca boravilo je početkom siječnja na zimovanju u slovačkom Dolnyem Kubinu u općini Jasenova. Sjajan domaćin, pričali su, bio je načelnik općine Rajmund Bradik, budućnost će pokazati višestruko osvjedočeni pakrački prijatelj. Troškove boravka snosili su domaćini, a već sljedeće ljeto slovačka djeca su zauzvrat ljetovala u odmaralištu GD Crvenog križa Pakrac na Viru.  23. siječnja u Tomislavovoj ulici u Pakracu u 7,45 sati snažna je eksplozija potpuno uništila stambenu kuću u vlasništvu Slavonske eparhije, a tom je prilikom život izgubio Amfilohije Živković, arhimandrit manastira Jasenovac i osobni sekretar slavonskog vladike Slave. Kasnije će se pokazati da je uzrok eksplozije bila neispravna plinska mreža i instalacije, a na skupu održanom 25. siječnja gradonačelnik Huška je obećao zabrinutim stanarima Tomislavove ulice da radovi na zamjeni plinske mreže počinju već u travnju, krajem sezone grijanja.

Reformom pravosuđa odlučeno je da se od 1. veljače u Pakracu više neće suditi za kaznene predmete i sporove iz radnog odnosa. Ovi predmeti idu pod nadležnost OS Daruvar kojem od 1. siječnja pripada i pakrački sud.

Prvim danom 2009. godine započela je primjena Zakona o osobnom identifikacijskom broju (OIB) i već sljedećeg dana matični uredi počeli su s dodjeljivanjem oiba novim osobama.

Pošto je ekonomska kriza već uzela maha, posljedično je povećan broj osoba evidentiranih na Zavodu za zapošljavanje - kako širom Hrvatske tako i u Pakracu gdje je zabilježen porast od oko stotinu novih osoba. Paralelno, danas pokojni Slavko Gamauf najavljuje otvaranje tvornice peleta u Poljani koja će trebati 40 radnika. Investicija je vrijedna 11 milijuna eura.

U rubrici Gradska patrola, Mario Barać je predstavio Pakračane – vlasnike oldtimera. Lijepo je vidjeti i prisjetiti se našeg tragično preminulog sugrađanina, planinara Ivice Martinovića kako ponosno, onako stasit „pod rukom drži“ svog uglancanog crvenog fiću rođenog još 1978. godine…Motocikl Pannonia iz 1964. godine pokazao nam je Milan Ristić, dok je Radovan Buzdum pozirao uz svoj Volkswagen kombi T2.

Listajući po arhivi još smo se jednom uvjerili da su zapisane vijesti povijest. Pustite internet -  tamo morate precizno pitati i tražiti odgovore. Ovdje stari odgovori nerijetko otvaraju nova pitanja.