banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

U organizaciji  Pravoslavne parohije Pakrac, Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ i Vijeća srpske nacionalne manjine Pakraca sinoć je u gradskoj vijećnici tradicionalno održana kulturna akademija u čast Svetog Save, pravoslavnog svetca, začetnika školstva i zdravstva u Srba te osnivača Srpske pravoslavne crkve kojeg je 1219. godine ekumenski patrijarh proglasio prvim srpskim arhiepiskopom, što se smatra činom kojim je Srpska pravoslavna crkva postala autokefalna, odnosno samostalna crkva koja ne zavisi od drugih crkava.

Govoreći prigodno o razvoju srpske pravoslavne crkve na Balkanu slavonski (pakrački) vladika episkop Jovan podsjetio je upravo na taj događaj od prije točno 800 godina okarakterizirajući to vrlo značajnim što će biti obilježeno 15. studenog u hramu u Kućancima, mjestu gdje je kršten srpski patrijarh Pavle,  čija obnova je u tijeku i bit će na ponos Slavoniji, rekao je Vladika.

O životu i značaju Sv. Save, ali i potrebe upražnjavanja vjere okupljenima je, a gradska vijećnica je bila prepuna, u svetosavskoj besedi govorio arhimandrit Pavle Radusinović, iguman manastira Orahovica.

U nastavku programa nastupila je etno grupa „Dar“ iz Banja Luke, tridesetak djece učenika dodatne nastave na srpskom i vjeronauku u Pakracu i Lipiku koji su pored recitacija i himne izveli i igrokaz o životu Sv. Save te pjevačka grupa SKD Prosvjete Pakrac. Vladika Jovan djeci je podijelio poklon-pakete, dar Zajedničkog vijeća opština.

Obraćajući se na početku prisutnima, pakrački paroh Đorđe Teodorović, pored više crkvenih dostojanstvenika pozdravio je i dogradonačelnika Nikolu Ivanovića, Miroslava Grozdanića i Veljka Đakulu, predsjednike gradskog odnosno županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine te zahvalio pakračkoj gradonačelnici na ustupljenom prostoru vijećnice.

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić