Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 560. broj Pakračkog lista u kojem možete pročitati:

PRIČA S NASLOVNE STRANE: PRORAČUN GRADA ZA 2019.

Građani sve više izravni proračunski korisnici

Uobičajeno Gradsko vijeće je na svojoj posljednjoj godišnjoj sjednici u prosincu usvojilo proračun kojima će se financirati gradske aktivnosti u ovoj godini. Ranijih godina smo se, analizirajući proračun, uglavnom bavili sredstvima koje su namijenjene kapitalnim investicijama, održavanjima infrastrukture ili distribucijom između prosvjete i socijale,   raznih udruga, kulture, sporta, vatrogastva i slično. Ovaj put pristupamo drugačije i analiziramo koji dio i za koje namjene će novac iz proračuna biti izravno transferiran nazad na račune poreznih obveznika jer smo uočili da je, zahvaljujući raznim demografskim programima, natječajima i javnim pozivima, ta proračunska stavka značajno u porastu.  Piše Darko Baronica.

INTERVJU: ANTUN GIACOBI, PREDSJEDNIK LOVAČKE UDRUGE „PSUNJ“

Lovstvo je društveno korisno, ali pojedincu jako skupo

U ovo doba godine provode se intenzivne lovačke aktivnosti, kako u lovu tako i u prihrani divljači. Posljednjih godina naših pet lovačkih društava u mnogome je unaprijedilo svoje objekte, bilo da se radi o lovačkim domovima, bilo gospodarskim objektima, poput čeka, hranilišta i slično. O stanju lovstva, nemaloj cijeni tog hobija, zakonskoj regulativi koja je vrlo živa, razgovarali smo s Antunom Giacobijem, predsjednikom jednog od najvećih naših lovačkih društava, Lovačke udruge „Psunj“.

PROSVJETNE USTANOVE

U učionicama se izmjenjuju majstori i učenici

Ranijih godina od predbožićnih blagdana pa do polovine siječnja vladao je mir u učionicama pakračkih prosvjetnih ustanova namijenjenoj djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. No ove godine nije bilo tako. Zaposjeli su ih majstori, kako u matičnoj zgradi pakračke osnovne škole, tako i u vrtićkoj zgradi u Prekopakri. Mada termin za građevinare u siječnju nije baš najsretnije godišnje razdoblje, radovi su se intenzivirali na realizaciji dugo pripremanih projekata višemilijunske vrijednosti koji će rezultirati do ljeta značajnim poboljšanim materijalnim uvjetima, ali i reorganizacijom dosadašnjeg načina rada. S jedne strane, kada se sve ovo završi rezultirat će produženjem rada vrtića u popodnevnoj  smjeni. S druge strane prekopakranski osnovci će svi u jednosmjensku nastavu. Obitelji koje imaju djecu u tim ustanovama najbolje znaju koje će im ove novine omogućiti promjene na bolje, a sve skupa nas treba radovati da se s tim podizanjem standarda približavamo većim sredinama.   Stoga, ma koliko sadašnja situacija trenutno komplicira korištenje prostora ovih ustanova, treba ih pozdraviti. 

DOM ZDRAVLJA PAKRAC:  Uređenju prostora i novim uređajima 1,1 milijun kuna

OBNOVA TRGA BANA JELAČIĆA U PAKRACU: Radovi kreću u ožujku

ENERGETSKA OBNOVA STAMBENIH ZGRADA: Izvođači još na sedam zgrada

REFORMA VODNOG GOSPODARSTVA: Mali lokalci spajaju se u regionalnog distributera

BRUNO SKALNIK, VODITELJ POLJOPRIVREDNE ZADRUGE „VOĆKO“: Prerada voća i dalje primarna, vlastiti proizvodi polako pronalaze tržište

U PROŠLOJ GODINI: Rođeno 72, umrlo 114 Pakračana

STATISTIKA POLICIJE: Lani registriran 1371 novi automobil

DOMOVINSKI RAT: Komemoracije u Brusniku i na Bučju

KULTURA: U Hrvatskom domu dva kazališna projekta

NAŠI SUGRAĐANI: 50 GODINA BRAKA MIRE I VINKA MAJORA: Unučad - šlag na životnoj torti

RETROVIZOR - SIJEČANJ 2009. : Rusi prijetili obustavom plina, nama plin prisjeo

KUGLANJE 1.B HKL: Odličan start KK Pakraca

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama:  MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.

U Lipiku naše novine možete kupiti u trgovinama MLIN I PEKARE (Slavonska ulica).