Unazad devet mjeseci u objekt i opremu pakračkog Doma zdravlja uloženo je 1,1 milijun kuna. Za rekonstrukciju podova, prozora i sanitarnih čvorova utrošeno je 170.000 kuna. Nabavljena su tri kompleta računala i računalna oprema za ordinacije u vrijednosti od 16.500 kuna. No, pacijentima pakračkog Doma zdravlja i susjednih ambulanti, kojih je oko 12.000, svakako je najvrjednija nabavka digitalnog panoramskog rendgena (ortopan) u vrijednosti 248.750 kuna koji će omogućiti snimanje kompletnog zubala radi čega su Pakračani i Lipičani do sada morali putovati u okolne gradove. Pored toga, u potpunosti je opremljena jedna nova dentalna ordinacija, kao i ginekološka ordinacija za koju je naručen novi ginekološki ultrazvuk vrijedan oko 500.000 kuna koji tek treba biti isporučen.

Ove investicije u pakrački dio Doma zdravlja su samo dio većeg ulaganja u Dom zdravlja Požeško-slavonske županije vrijedan oko sedam milijuna kuna pri čemu je 5,85 milijuna kuna osigurano kroz projekt „Dom zdravlja-centar zdravlja“, oko 1,1 milijun kuna sredstava Doma zdravlja i županije te 100.000 kuna Grad Pakrac za pakrački dio projekta.

Za početak rada ortopana potrebno će biti još dva do tri mjeseca u kojima se prostorija za njegov rad mora obložiti sredstvima koje sprečavaju zračenje, nadležne službe moraju testirati uređaj te osposobiti osoblje za rad što neće biti problem jer je riječ o suvremenom uređaju jednostavnom za uporabu koji ne traže specijalističko osoblje, kao i o minimalno štetnog utjecaja na okoliš, rekao je Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, prilikom današnjeg obilaska novouređenih prostora koji je u pratnji požeškog župana Alojza Tomaševića i pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević, priređen za novinare iz ovog kraja i Požeštine.

„Ovo je rezultat nastavka skrbi za stanovništvo ovog kraja, ali i zaposlenika ove ustanove uz dodatni cilj energetske učinkovitosti. S uloženih više od 1,1 milijun kuna obnovljen je prostor, nabavljen novi namještaj, ali i novi uređaji. Ostvarili smo obećanje da ćemo podići ovaj objekt na primjerenu razinu vremena u kojem živimo i na kojoj je to potrebno. Nećemo na ovome stati. Ove i naredne godine obnovit ćemo vozni park. Razmišljamo i o kadrovima i više nam nije cilj samo zadržati liječnike nego i dovesti nove i Grad Pakrac je u tome primjer jer je našao načina kako stimulirati njihov ostanak i dolazak novih, pri čemu u tome računamo i na pakračke stipendiste. Vjerujem da ćemo uz nastavak podizanja tehnološke razine i uvjeta rada ostvariti taj cilj. To se ne odnosi samo na Dom zdravlja već na sve medicinske ustanove na ovom području. U tome će Županija, uz potporu Ministarstva zdravstva, svakako dati svoj obol“, rekao je župan Tomašević nakon obilaska.

„Ovo je doista važan iskorak za primarnu zdravstvenu zaštitu, ne samo Pakraca nego i susjednog Lipika i okolice jer smo u tom pogledu nerazdvojni. Zahvaljujemo se ravnatelju Doma zdravlja, ne samo na ovim ulaganjima nego na inače dobroj suradnji i učestalim kontaktima u kojima razmjenjujemo informacije, ali i svoja razmišljanja, što je rezultiralo zajedničkim planovima razvoja. Zahvaljujem i Županiji koja nas u tome podupire. Grad nije osnivač niti Doma zdravlja, niti drugih zdravstvenih ustanova, ali imamo obvezu radi naših stanovnika podupirati njihov rad i razvoj i činit ćemo to i ubuduće pri čemu su nama sve zdravstvene ustanove jednake“, poručila je gradonačelnica Blažević.

Projekt „Dom zdravlja - centar zdravlja“

Ugovor za projekt „Dom zdravlja - centar zdravlja“ vrijednosti 5.849.028, 24 kune, od čega su bespovratna sredstva EU 4.968.911,24 kuna, a Požeško-slavonska županija sufinancira s 15 posto, potpisan je lani u veljači.

Projektom „Dom zdravlja – centar zdravlja“ unaprijediti će se kvaliteta pružanja primarne zdravstvene zaštite na području Požeško-slavonske županije. Infrastrukturnim radovima i novom opremom zdravstvenim radnicima će se osigurati primjereni uvjeti rada, a pacijentima pružiti adekvatna primarna zdravstvena zaštita, također će se aktivnostima promicanja horizontalnih politika (pločama na Braillovom pismu te edukaciji o promicanju ravnopravnosti i nediskriminaciji) doprinijeti jednakim mogućnostima i pristupačnosti zdravstvenih usluga za sve stanovnike na području Požeško-slavonske županije.

Projekt obuhvaća nabavku 56 vrsta odnosno 278 komada opreme za ordinacije primarne zdravstvene zaštite (opću/obiteljsku medicinu, pedijatriju, dentalnu medicinu i ginekologiju) za Dom zdravlja Požeško slavonske županije i 6 koncesionara primarne zdravstvene zaštite u Požeško-slavonskoj županiji. Projekt također obuhvaća manje infrastrukturne zahvate rekonstrukcije/adaptacije na šest zgrada Doma zdravlja Požeško-slavonske županije (Velika, Lipik, Pakrac, Požega – Matije Gupca, Požega – Industrijska i Požega – Vukovarska), pojašnjen je značaj projekta na službenim stranicama Doma zdravlja.