„Sjećamo se dana kada su slavna 127. brigada, kao i policijske snage, branili Pakrac i oslobađali dio po dio okupiranog područja. No, postoje stvari koje muče roditelje i članove poginulih, ali i nas branitelje. Zašto istina koja se ovdje dogodila nije do kraja istražena? Zašto krvnici nisu dovedeni pred lice pravde? Sve su to sudbine s kojim se suočavamo svake godine i nema odgovora i pravih riječi. Vapimo za istinom, želimo da ona postane stvarnost i svima dostupna, da pravda funkcionira za sve jednako. Ove žrtve zaslužuju odgovore i s tim sjećanjima im odajemo počast, divimo se njihovoj hrabrosti i ponosni smo što su oslobađali svaki dio domovine dok nisu skončali na pragu Pakraca“, rekao je Josip Đakić, predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik, na današnjoj komemoraciji poginulim pripadnicima 127. virovitičke brigade nedaleko Brusnika na kojoj su prisustvovali predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičke i Požeške županije, izaslanstava Virovitičke županije, gradova Virovitice, Pakraca i Lipika, te HVIDR-e Hrvatske.

Prisjećajući se događaja iz tih dana Zvonko Kožnjak, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice, podsjetio je da krajem 1991. godine, 29. prosinca, 127. brigada HV Virovitica sudjelovala u akciji oslobađanja sela Brusnik koja je u večer toga dana obustavljena. Virovitički branitelji su se vratili na početne položaje osim njih dvanaest koji su ostali zarobljeni ili poginuli u četničkoj zasjedi da bi par dana kasnije dobili informaciju da su svi zarobljeni i pobijeni. Tijela su razmijenjena 7. siječnja 1992. godine, a 2006. godine je podignuto spomen obilježje kod Brusničkog mosta. Njih 12-orici iz ove akcije, kao i od prošle godine, sedmorici pripadnika 127. brigade koji su također poginuli na drugim lokacijama pakračkog ratišta, izaslanstva su danas položila vijence i zapalila svijeće na dvostrukom spomen obilježju.

Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica, istaknula je ponos što je upravo u Pakracu počeo Domovinski rat, počela obrana Republike Hrvatske. „Sva događanja tijekom ratnih godina, sve do Bljeska, zaslužila su imati povijesnu priču i trenutno smo u fazi pisanja monografije o Domovinskom ratu na pakračkom bojištu kako bi ostao trajan zapis za generacije koje dolaze. Isto tako, u centru Pakraca u fazi izgradnje je spomenik braniteljima na kojem će biti upisana imena svih hrvatskih branitelja koji su ovdje položili živote“, dodala je gradonačelnica Blažević.

U ime organizatora komemoracije okupljenima se obratio Ivica Kirin, virovitički gradonačelnik, te istaknuo kako je na ovom mjestu nastajala hrvatska država i pisala se hrvatska povijest zato svake godine dolaze poručiti kako su ovakva obilježja mjesta gdje se može svjedočiti istinsko domoljublje i temeljne ljudske vrijednosti.

Zahvalu poginulim žrtvama i njihovim članovima obitelji, kao i svim nazočnima za prisjećanja, uputio je Darko Žužak, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, dok je Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, istaknuo obvezu graditi domovinu radeći svoj posao odgovorno te brigu o braniteljskoj populaciji.

Nakon komemorativnog skupa kod Brusničkog mosta virovitička izaslanstva su paljenjem svijeća odali počast i petorici poginulih virovitičkih policajaca na pakračkom ratištu  kojima je prije tri godine podignut spomenik u Ulici Kalvarija.