Umjesto učenika, prostore matične školske zgrade OŠ braće Radića u Bolničkoj ulici su tijekom zimskih praznika zauzeli zaposlenici požeške tvrtke „Promet građenje“ koji od jesenas rade na energetskoj obnovi ove zgrade, ali i na sanaciji štete nastale u učionicama uslijed prokišnjavanja početkom studenog do kojeg je došlo jer se u to vrijeme radilo na zamjeni krovišta. No, unatoč tome sve učionice i kabineti neće biti spremni u ponedjeljak, prvog dana nastave u drugom polugodištu, za uobičajen prihvat učenika te će se bar prvog tjedna za dio razreda morati uvjeti improvizirati u pomoćnim prostorima, a za dio ta improvizacija će potrajati i duže, rekla je ravnateljica Sanja Delač.

Ono što veseli,  tijekom zimskih praznika izvođač radova je u potpunosti zamijenio kotlovnicu tako da će škola biti ugrijana. Zastarjela kotlovnica je u potpunosti zamijenjena modernim uređajima koji će i dalje kao pogonski energent koristiti plin, ali zahvaljujući automatici i drugim poboljšanjima značajno će uštedjeti na potrošnji što će za školu značiti, osim lakšeg rukovanja i  manje novaca.

Drugi dio koji je odrađen tijekom praznika je zamjena stolarije na južnom krilu zgrade tako da će do početka nastave stolarija biti zamijenjena u svim učionicama i kabinetima te će u tom sklopu ostati radovi na nekoliko manjih prozora različitih pomoćnih prostora čija kasnija izmjena neće remetiti nastavu.

Pored toga izvođač je o svom trošku tijekom praznika radio na sanaciji štete na zidovima, stropovima i podovima u 13 učionica, uglavnom na katu škole, koje je uzrokovalo prokišnjavanje u studenom. Više stradali stropovi su dobili knauf obloge, manje stradali kao i zidovi su iznova oličeni. Dio laminatnih podova je presložen, prebrušen i nanovo lakiran, a teže stradali će biti u potpunosti zamijenjeni. Upravo kašnjenje u isporuci laminata je razlog što dio učionica i kabineta neće u ponedjeljak biti spremna za prihvat učenika. Pored toga iznad pet učionica, uslijed vremenskih prilika, još uvijek nije postavljena toplinska izolacija te se pretpostavlja da se neće moći dovoljno zagrijati pa ravnateljica razmišlja o alternativnim rješenjima.

Kako će iz većina učionica i kabineta majstori izaći tek u petak, tehničko osoblje će imati, ne mali zadatak, da ih preko subote i nedjelje pripremi za nastavu.

Ova školska godina je, radi izuzetno značajnih radova na energetskoj obnovi vrijednih 5,1 milijun kuna čija korist će se osjećati godinama, je takva i svi trebamo iskazati strpljenje, ponavlja ravnateljica Delač još jednom moleći sve učitelje, zaposlenike, učenike i roditelje za razumijevanje istovremeno naglašavajući da se u kontaktima s kolegama ravnateljima škola koji su također u programu energetske obnove uvjerila da svi imaju istih problema prilagođavajući se postojećim prostornim uvjetima koji su u velikom dijelu škole gradilište.

Nažalost, to će potrajati vjerojatno sve do svibnja. Kada to vremenske prilike dozvole unutarnji radovi će biti zamijenjeni vanjskim. Uz dovršetak krovišta slijedi i postavljanje novog termo pročelja radi čega će škola neko vrijeme biti „opasana“ skelama vidljivim kroz prozor učionica.

No sve to bi trebalo u konačnosti uroditi dugogodišnjim puno boljim uvjetima rada koji će nastupiti zasigurno od početka iduće školske godine.