Iako su izvođačima svi rokovi istekli u aktualnom ciklusu energetske obnove stambenih zgrada započetom u 2017. godini na početku ove godine ostalo je u Pakracu neobnovljeno šest zgrada, a u Lipiku jedna. U Pakracu su još nezavršene zgrade u Hebrangovoj ulici na kućnim brojevima 1-1A, 3-5, 6, 16; Kalvariji na kućnim brojevima 36 i 38-38A, a u Lipiku na adresi Vukovarska 7. S obzirom na niske temperature zraka, osim manjih promjena stolarije ovih dana gradilišta miruju i završetak njihove obnove ovisit će o vremenskim prilikama pri čemu su neke od navedenih zgrada pred samim završetkom, dok kod nekih ima još podosta posla. Unatoč kašnjenju, za što će izvođači snositi novčane sankcije koje mogu iznositi do 10 posto ugovorene vrijednosti radova, druge kazne od strane Fonda za sada ne prijeti, rekao nam je Mario Komljenović koji unutar Komunalca vodi ovaj projekt.
U ovom ciklusu vrijednom 38,6 milijuna kuna u Pakracu je dovršena energetska obnova na 13 zgrada, a u Lipiku na pet. Kada se on završi za energetsku obnovu će u Pakracu ostati svega nekoliko zgrada u Preradovićevoj ulici, Matici hrvatskoj i Obali Petra Krešimira. Točan broj je teško utvrditi jer su neki od stanovlasnika već ranije odustali od odobrene energetske obnove. Za sada iz Fonda za energetsku učinkovitost nema službene najave novog ciklusa, ali u Pakracu sve neobnovljene zgrade su riješene gruntovno, vlasnički i imaju uporabnu dozvolu tako da su spremne za kandidiranje jer im samo treba izvedbeno projekt koji će se, radi troškova, napraviti po raspisivanju natječaja.
Obnova 25 zgrada iz ovog ciklusa ukupno će koštati 38.658.000 kuna od čega ugovoreni iznos sufinanciranja s Fondom za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša iznosi 22.153.000 (oko 57 posto). S Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU je ugovoreno sufinanciranje u iznosu od 12.578.000 (oko 32 posto) dok će vlasnici stanova sami sufinancirati obnovu svojih stanova s 3.926.000 (oko 11 posto). Sagledavajući po jedinicama lokalne samouprave obnova 19 pakračkih zgrada vrijedna je ukupno 27.356.000 kuna, a obnova 6 zgrada u Lipiku koštat će 9.163.000 kuna s tim da su svi iznosi rađeni na bazi projektantskih cijena, a stvarni troškovi, koji se neće puno razlikovati bit će obračunati po završetku obnove.