Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Kragujskom putu, Gavrinici u Pakracu te Šeovici danas je obilježena 27. godišnjica akcije „Alfa“ koja je trajala od 24. do 29. prosinca 1991. godine, a kojom je oslobođen jedan dio tadašnje Općine Pakrac.

Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici 104. brigade iz Varaždina, kao i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, a koje je na početku pozdravio Stipo Hodak, tadašnji zapovjednik 3. satnije 76. bataljuna , prisjećajući se akcije u kojoj je i sam teško ranjen, a u kojoj je poginulo 24 branitelja, 12 ih je zarobljeno i naknadno ubijeno te 62 ranjeno.

Ističući istovremeno tugu i ponos na prijatelje kojih više nema, ali i poziv na zajedništvo branitelja, Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakraca, rekao je kako je dužnost branitelja prenositi istinu i ne dopustiti drugima pisanje povijesti Domovinskog rata. Vinko Kasana, lipički gradonačelnik, istaknuo je kako je dužnost i čast prisjetiti se svih poginulih i obilježiti žrtvu koju su dali te kako ovakvim obilježavanjima nikada neće biti zaboravljeni.

Okupljene je pozdravio i Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, koji je također pozvao branitelje na zajedništvo, ne osuđujući jedni druge za pogreške koje su se događale u teškim vremenima. Istaknuo je da su branitelji na kraju postigli što im je i bila namjera, dobivši hrvatsku državu, a Ministarstvo branitelja pokušava svojim radom ispraviti nepravde koje su se sustavno događale braniteljima i njihovim obiteljima.