banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić


Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 559. broj Pakračkog lista u kojem možete pročitati:

PRIČA S NASLOVNE STRANE: OBLJETNICA PAKRAČKOG ŠKOLSTVA

Zgrade napredovale, položaj prosvjetara nazadovao

U Osnovnoj školi braće Radića Pakrac polovinom prosinca obilježene su značajne obljetnice školstva u Pakracu: 50. godišnjice otvaranja matične  školske zgrade u Bolničkoj ulici, ali i 140 godina organiziranog školstva u Pakracu. Nizom manifestacija u kojoj su sasvim prigodno dominirali susreti bivših i sadašnjih učitelja i učenika uspoređivana su, za neke sad već davna vremena iz šezdesetih i sedamdesetih godina s današnjima koja su ilustrirala, ne samo razvoj školstva nego i cjelokupnog grada, načina života, demokratizaciju društva u njenim dobrim i lošim pojavama.  Piše: Darko Baronica

INTERVJU: JOSIP KOLAČEK, DARUVARSKO-PAKRAČKI PODUZETNIK U PEKARSTVU

Prehrambene navike se mijenjaju, ali kruh ostaje

Pekarski obrt Imako ima dugogodišnju tradiciju i kao takav osnovan je 1923. godine i jedan je od najstarijih pekarskih obrta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a od 2007. godine prisutan je i u Pakracu.

Sadašnji vlasnik Josip Kolaček koji upravlja obiteljskim biznisom od 1988. kada je obrt registriran pod njegovim imenom, a dvije godine prije toga radio je  u očevom obrtu  koji je nastavio tradiciju svog oca, također Josipa.

Unatoč bogatstvu blagdanske ponude, kruh će se naći na svakom stolu kao nezaobilazna svakodnevna namirnica. Sve je to bio povod da porazgovaramo o pekarstvu pitajući ga mijenja li se s godinama što u pekarskoj proizvodnji, cijenama kruha, asortimanu, prehrambenim navikama….

NAŠI SUGRAĐANI:  NEKADAŠNJA PAKRAČKA ŽIDOVSKA ZAJEDNICA

U potrazi za pakračkim izgubljenim obiteljima

O počecima židovske zajednice u Pakracu ne zna se mnogo, no ono što je poznato zahvaljujemo tek ponekim popisima Židova koje su provodile gradske i županijske vlasti. Prema popisu stanovništva iz 1851. godine, u Požeškoj županiji živi 485 Židova, od toga njih 155 u Pakracu, a iz godine u godinu bilježi se porast broja Židova, ne samo u Hrvatskoj i Slavoniji, već i u Pakracu. Prigodno, krajem godine, vraćamo se u neke davne godine.  Piše: Iva Milinčević

SAVJET ZA SLAVONIJU I BARANJU: Premijer Plenković i devet ministara u Pakracu

NA RADOST VELIKIH I MALIH: Otvoren park za pse u Pakracu

GOSPODARSTVO: LAG dijeli novce, kandidata nema, Grad učetverostručuje poticajna sredstva poduzetnicima

BOŽIĆNICE U GRADSKIM SUBJEKTIMA: Svima približno jednako

NOVO PRIJATELJSTVO: Varaždin grad prijatelj Pakraca

PRODUŽENI BORAVAK U OSNOVNOJ ŠKOLI: Roditelji zadovoljni

ZDRAVSTVO: Nova oprema za bezbolniji porod

KOLUMNE: pišu gradonačelnica Blažević i pakrački župnik msgr. Juraković  

RETROVIZOR: PROSINAC 1993. GODINE: Ostvarene i neostvarene želje

MANIFESTACIJE: Fokina staza i Božićni sajam u Prekopakri

SPORT: Kuglačka jesen lošija od očekivanog

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama:  MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.

U Lipiku naše novine možete kupiti u trgovinama MLIN I PEKARE (Slavonska ulica).

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić