U tijeku je 23. tradicionalni memorijalni planinarski pohod „Fokinom stazom 1991.“ u organizaciji Planinarskog društva Psunj Pakrac uz sudjelovanje oko 260 osoba svih uzrasta iz Zagreba, Bjelovara, Karlovca, Vinkovaca i mnogih drugih gradova iz sjeverozapadne Hrvatske, ali i malo Pakračana. Unatoč snijegu iz Karlovca su došla dva autobusa planinara, jedan iz Bjelovara, Jedan iz Zagreba, te desetak kombija.

Oni su jutros u 10 sati krenuli sa središnjeg gradskog trga u organiziranoj koloni uhodanom trasom kroz Strossmayerovu i Gundulićevu ulicu do iznad kapele svetog Roka, gdje je simpatizer planinara, sugrađanin Srećko Brus sa svojim prijateljima i ove godine sudionike pohoda počastiti toplim okrepljujućim napitcima i slavonskim mesnatim prerađevinama. Nakon okrepe nastavili su pohod do spomen–obilježja na kraju ove ulice gdje su gradsko izaslanstvo i članovi PD Psunja položeni vijenci i odana počast uz prisjećanje na Domovinski rat: na svog predratnog člana Marijana Kulhavija Foku koji je zajedno s bjelovarskim braniteljima Ivanom Bedekovićem, Antom Ćurićem, Franjom Gašparom, Draženom Hudecom, Željkom Novoselom i Darko Perošem poginuo u četničkoj zasjedi 29. prosinca 1991. godine u sjevernim pakračkim vinogradima.

O tome je polaznicima pohoda govorio Miroslav Ivnačić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, zahvalivši sudionicima što na ovaj način odaju zasluženu počast  poginulim hrvatskim braniteljima u vremenima kada nekolicina pokušava obezvrijediti Domovinski rat i žrtve koje su pale za hrvatsku neovisnost. Sudionike pohoda pozdravio je i Zoran Milaković, predsjednik PD „Psunj“.

Nakon toga kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa uobičajenim markiranim planinarskim pravcima nastavili su s pješačenjem do planinarskog doma Omanovac gdje će im biti priređen grah po cijeni od 25 kuna, a nakon ručka, planinarsko druženje bit će nastavljeno  uz živu muziku.

Organizirani pješački povratak u Pakrac je u 17 sati, a okupljanje je kod putokaznog stupa postavljenog uz veliku livadu. PD Psunj i ove godine je prije polaska  pripremio uobičajenu propagandnu ponudu koja se sastojala od prigodnih planinarskih suvenira: rukotvorina pakračkih planinarki, nekoliko vrsta planinarskih naljepnica, planinarske razglednice, društveni plan izleta i drugih aktivnosti za 2019. godinu, pečat planinarskog pohoda, majice, kape, knjigu o povijesti pakračkog planinarstva autora Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, dnevnik Fokine planinarske obilaznice, dnevnik planinarske obilaznice Planinarski put Psunjem, druge dnevnike planinarskih obilaznica,  kartu Psunja u izdanju Hrvatske gorske službe spašavanja.

PD Psunj  od 1996. godine organizator je ovog najmasovnijeg zimskog planinarskog pohoda u ovom dijelu Hrvatske.