Likovna djela 46 autora iz 9 županija nastalih na Dan neovisnosti 8. listopada u Đurđevcu u sklopu 6. likovne radionice “Peski-Art 2018. Đurđevac”, jučer su darovana Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana. Prigodnoj svečanosti upriličenoj u glavnom holu naše zdravstvene ustanove nazočna je bila većina autora zajedno s generalom Mladenom Markačem kojemu je i posvećen ovaj projekt očuvanja vrijednosti Domovinskog rata.
Detaljnije je to pojasnio predsjednik Udruge "Peski-Art" i jedan od autora Franjo Mihočka: „Kako bi širili spoznaju o važnosti donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, ali i promovirajući vrijednosti Domovinskoga rata, doprinosa hrvatskih branitelja i generala Mladena Markača hrvatskoj slobodi, likovni radovi daruju se gradovima i ustanovama koji posebno cijene njihov doprinos“ rekao je i uručio službenu darovnicu ravnateljici pakračke Bolnice Marini Major koja je obećala da će radovi biti raspodijeljeni po svim bolničkim odjelima.


Naša bolnica je posljednja u nizu darivanih, a prije nas radovi uljepšavaju prostore Grada Đurđevca, Koprivničko-križevačke županije (Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata), Dom hrvatskih veterana u Lipiku te Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.
Posebno emotivan prilikom obraćanja bio je general Markač koje naglasio kako je za Pakrac vezan i osobno: „U teškim vremenima za mene Pakrac i Pakračani su mi bili velika podrška. Prije Haaga sam proglašen počasnim građaninom, a za vrijeme mog boravka tamo vaš grad me snažno podržavao. Ja to ne zaboravljam i zahvalan sam na tome“.


Markač je priliku iskoristio i da Gradu Pakracu i gradonačelnici Anamariji Blažević daruje knjigu „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990. – 1996.“ izrađenu u sklopu projekta „Istina o Domovinskom ratu“ čiji je velik dio sadržaja vezan i za Pakrac. „Kako na ovom području te knjige nisu dodijeljene, ovo će biti prva, a gradonačelnici Blažević neka bude u sjećanje na ovaj dan i na one koji su svojim životima branili Pakrac.“
Blažević je zahvalila Markaču na ratnom i poratnom djelovanju tijekom kojeg su izgrađene neraskidive veze Pakraca s ostatkom Hrvatske, rekavši da je ova inicijativa još jedan dokaz da Pakrac živi u srcima ljudi širom Lijepe naše. „Uvijek ćemo njegovati takvu povezanost, a vama zahvaljujem što ste odabrali našu bolnicu i darovali nas umjetničkim djelima koja, usudit ću se reći, tu i pripadaju“.


Svečanost je na inicijativu bivšeg zaposlenika pakračke bolnice dr. Stjepana Šarca, uveličana koncertom Gradskog pjevačkog zbora Lipika te naših učenika iz Osnovne glazbene škole Pakrac Matije Kuncea, Petre Hihlik, Ide Jirasek i Gorana Sotonice.
Pokrovitelji likovne radionice su Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac i Hrvatski Sabor Kulture, a organizator Udruga “Peski-Art Đurđevac”.