Zaposlenici u gradskoj upravi, ustanovama te tvrtkama u vlasništvu ili suvlasništvu Grada će dobiti božićnicu, proizlazi iz razgovora s gradonačelnicom i direktorima. Njihova veličina će iznositi između 1.000 i 1.250 kuna, što je bila najčešća praksa i lanjskih godina, i ukupno uzevši na ime materijalnih prava radnika iz kolektivnih  ugovora o radu nigdje neće prelaziti neoporezivih 2.500 kuna na razini kalendarske godine.

Zaposlenici u gradskoj upravi će u skladu s lanjskom praksom i kolektivnim ugovorom dobiti ove godine božićnicu od tisuću kuna, a iduće godine 250 kuna više. Time će svaki zaposlenik gradske uprave ove godine na ime materijalnih prava, ma kako se oni gdje zvali (uskrsnica, regres,  dar za djecu ili božićnica), dobiti 2.200 kuna, rekla je gradonačelnica Anamarija Blažević i to su u ovoj godini jedina sredstva koja su isplaćena pored plaća jer nije korišten nikakav mehanizam nagrada, stimulacija i prekovremenih sati pri čemu dužnosnici, dakle ona i njena dva pomoćnika, nemaju pravo na nikakvu drugu isplatu osim plaće.

Isti kolektivni ugovor imaju i zaposlenici u gradskim ustanovama Muzeju i Knjižnici koji u svojim pravima prate zaposlenike gradske uprave, dok Dječji vrtić nije dio tog ugovora, ali u praksi prate događanja te vrste u upravi i drugim gradskim ustanovama.

U svim tvrtkama maksimalno

Što se tiče božićnice i drugih materijalnih prava zaposlenika u četiri trgovačka društva kojima je Grad osnivač ili suosnivač (Lokalna razvojna agencija PCP, Komunalac, Pakrac-Plin i Vode Lipik) odluku o isplati naknada za materijalna prava gradonačelnica je rekla da  prepušta direktorima i očekuje odluku  u okviru financijskih mogućnosti i rezultata poslovanja tvrtke. Sva četiri direktora ove godine će s maksimalnim neoporezivim dijelom obradovati svoje zaposlenike. Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik, rekao je da će u skladu s praksom iz ranijih godina  njihovi zaposlenici dobiti božićnicu u iznosu od 1.250 kuna čime će ispuniti neoporezivi godišnji dio materijalnih naknada od 2.500 kuna jer su u istom iznosu dobili uskrsnicu. Identična praksa već godinama je i u Komunalcu i Pakrac Plinu i ona će biti primijenjena na isti način i kroz ovu godinu, potvrdili su direktori Josip Bišćanin i Robert Marinić. Jednako tako će biti i u Poduzetničkom centru Pakrac kaže v.d. direktor Vladimir Gazić, pa će njihovi zaposlenici ovih dana dobiti također 1.250 kuna koliko je nakon isplate regresa i uskrsnice ostalo prostora iz neoporezivog dijela.

Što se tiče informacija iz medija da je Vlada izmjenom poreznog zakonodavstva omogućila neoporezivo isplatu božićnica do 7.500 kuna ona je prema našim saznanjima samo djelomično točna. Naime, dodatnih ove godine odobrenih neoporezivih 5.000 kuna su nagrada za individualne doprinose pojedinih radnika na godišnjoj razini i gradonačelnica Blažević tu odluku tumači kao prvenstveno mjeru namijenjenu privatnim poduzetnicima kojima je tako ostavljena mogućnost da legalno nagrade nečiji kvalitetan rad.

Probali smo na temu materijalnih prava radnika i nagrađivanje anketirati i privatne poduzetnike. No oni se, bar oni koje smo kontaktirali, o tome ne žele izjašnjavati uz najčešće popratni komentar da još nisu donijeli končanu odluku.