Cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj je službeno počelo jučer, a u pakračkoj ambulanti Hrvatskog zavoda da javno zdravstvo danas. Kako nam je rekao dr. Ante Vitalija, voditelj epidemiološke službe Zavoda naše županije, raspolažu s 5520 doza cjepiva što bi trebalo biti dovoljno za sve zainteresirane.

[caption id="attachment_19469" align="alignright" width="300"] Dr. Ante Vitalija, voditelj epidemiološke službe Zavoda naše županije[/caption]

Cijepiti se može u ambulantama Zavoda (u Pakracu utorkom i četvrtkom) te u ambulantama izabranog liječnika obiteljske medicine. Cijepljenje je besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zaposlenike u zdravstvu. No, dr. Vitalija kaže da će u ambulanti HZJZ besplatno cijepiti i druge ugrožene kategorije kao zaposlenike u staračkim domovima, osobe koje njeguju bolesnike koji se ne smiju cijepiti te trudnice.

Lani je na našoj županiji procijepljeno 5491 građanin, odnosno svi koji su izrazili želju. Tijekom zime oboljelo je 335 građana od kojih samo 29 na području Pakraca i Lipika gdje je unatoč tome zabilježen i jedan smrtni slučaj kod osobe starije životne dobi.

Što se tiče pojavnosti gripe, lani su na našoj županiji prvi slučajevi zabilježeni u tjednu između Božića i Nove godine, a najveći broj u drugoj polovini siječnja, mada je bilo sporadične pojave još i u ožujku.