Požeško-slavonska županija sufinancirat će svim lovačkim društvima s područja Županije, a ima ih 21, zajedničku policu osiguranja od odgovornosti od naleta divljači.  Inicijativa je to Hrvatskog lovačkog saveza u traženju rješenja za ovaj problem koji je veliki financijski pritisak za lovačka društva, a našlo se u suradnji države, Hrvatskog lovačkog saveza, županija i samih lovačkih društava kroz zajedničke police osiguranja. Time ujedno Županija vraća dio novaca koje lovačka društva uplate u županijski proračun za godišnju lovozakupninu za lovišta koja imaju u koncesiji, pojasnio nam je Branko Bertelović, predsjednik LS Županije.

Ugovore o tome predstavnici lovačkih društava sa županom Alojzom Tomaševićem potpisani su 5. studenog u županijskoj vijećnici. Na ime te subvencije, ovisno o veličini lovišta pakračkim lovačkim društvima Psunj, Fazan i Košuta dodijeljeno 11.500, 11.000, odnosno 8.000 kuna, Jelenu Lipik 10.000 kuna i Slavuj Gaj 5.600 kuna.

,,Drago mi je da se ova suradnja nastavlja naravno sukladno mogućnostima proteklih nekoliko godina te smo uspjeli realizirati da ovi ugovori budu potpisani u smislu boljeg i lakšeg života ne samo svakog lovca, nego i svakog stanovnika na području Požeško-slavonske županije. Vi niste osobe koje idu u šumu da bi nešto ustrijelili i uništili ono što nam je priroda dala već suprotno, znajući što imamo vi ste čuvari prirode, čuvari staništa, hraništa i svega onoga što zapravo dolazi u teškim vremenima i lošim zimama sve da bi divlje životinje nastavile živjeti. Zahvaljujem vam na tome što ste izvrsni ljudi i izvrsni lovci i također čestitam svima vama koji ste i lovozakupnici i koji upravljate lovačkim društvima na vašem prostoru“, rekao je tom prigodom župan Tomašević.

Bertolović je prilikom svečanosti uručivanja ugovora rekao: „Zahvaljujem u ime svih Lovačkih društava i 1.350 lovaca koliko ih ima na području Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije što ste prepoznali naše probleme i odlučili da subvencionirate troškove naših polica osiguranja“.

Za vozače koji su na prometnicama imali udes u naletu divljači ništa se ne mijenja u postupku naplate štete (ako nisu krivi). I dalje je prvi korak poziv policiji na mjesto nezgode.

Foto: D. Mirković, www.pozega.eu