Na popisu 12  tvrtki iz naše županije koje imaju nepodmirenih obveza prema državi u većem iznosu od 300.000 kuna, koji je porezna uprava objavila prošlog tjedna, o čemu je u petak pisao i naš portal, nalaze se i tri tvrtke sa sjedištem u Pakracu.

Najveći dužnik je tvrtka „Kalčić transporti“ d.o.o. Pakrac koja ima 16,458 milijuna kuna duga na ime PDV-a, 38.702 kune na ime doprinosa za obavezno osiguranje te 935 kuna na ime poreza na dohodak ili ukupno bezmalo 16,5 milijuna kuna.

Prema podacima dostupnim na internetu tvrtka je registrirana na adresi Ulica Nikole Oršanića 21. Osnovana je 2008. godine za djelatnost cestovnog prijevoza roba, a kao zastupnik se navodi Atilio Kalčić. Tvrtka je od lanjskog srpnja na prijedlog FINE u stečaju. Prema izvješću privremene stečajne ravnateljice Nade Reljić, iz lanjskog kolovoza osnivač i jedini član društva je Atilio Kalčić na spomenutoj pakračkoj adresi.

[caption id="attachment_19435" align="alignright" width="300"] Kuća u Ulici Nikole Oršanića 21 u Pakracu na kojoj je registrirana tvrtka[/caption]

Na poklon prezadužena tvrtka

Stečajna ravnateljica je nakon više različitih pokušaja došla u kontakt sa spomenutom osobom o čemu u izvješću piše „…Zatim sam opet zvala i na telefon mi se javio Atilio Kalčić koji mi je izjavio da za tvrtku Kalčić transporti d.o.o., jedino zna da ju je dobio od nekih ljudi iz Zagreba, da je s njima išao kod javnog bilježnika i tamo potpisao neke papire o prijenosu vlasništva na svoje ime. To je učinio iz razloga jer je vjerovao da će od njih dobiti posao, jer je bio nezaposlen. Rješenje od suda o promjeni statusa vlasništva tvrtke nikada nije dobio, niti je dobio žig tvrtke, a ni sam ga nije dao napraviti. O tim ljudima, tj. bivšim vlasnicima, ništa ne zna, a ne zna ništa ni o blokadi računa ni prijedlogu za stečaj. Rekao je da živi u Pakracu, da je ta kuća njegova, ali da ne živi u njoj, da je zemljište na kojem je kuća u vlasništvu države od koje ga je dobio na korištenje, a da je kuću sazidao bez „papira“ i nigdje nije upisana…“

„Vozali“ stečajku i poreznike

U devet straničnom izvješću stečajna upraviteljica opisuje svoju neuspješnu potragu za prethodnim vlasnikom ili vlasnicima. „S prethodnim Vlasnikom Danijelom Miloš-Močan od kojega je tvrtku preuzeo Atilio Kalčić, stupila sam u kontakt preko društvene mreže. U poruci na upit o tvrtci odgovorio mi je da je on kratko vrijeme bio vlasnik i direktor te tvrtke i kada je saznao da je tvrtka mnogo dužna istu je ustupio Atiliu Kalčiću.“

Prvi vlasnik i osnivač društva bio je Ivica Zmiša, no za njim potraga nije dala rezultata pa upraviteljica konstatira da je tvrtka lani u kolovozu bila u neprekidnoj blokadi računa 437 dana s iznosom od 441.844,84 kune.

Uglavnom, nema niti novaca niti imovine i ako se kroz stečajni postupak ili na neki drugi  način dugovi ne otpišu tvrtka će još godinama biti na listi srama među poreznim dužnicima. Osim što se neće naplatiti pripadajući porez, postojanje ove tvrtke će državu dodatno koštati oko 16.000 kuna koliko stečajna upraviteljice procjenjuje da će koštati stečajni postupak.

Najviše „ispekli“ poreznog duga

Druga fantomska tvrtka na našem području dužna državi je „Vuljanić d.o.o.“ na adresi Pakrac,  Psunjska 22 koja je dužna 908.632 kuna na ime PDV, 490.205 kuna na porez na dobit 89.402 kune na ime poreza na dohodak i 1.196.808 na ime doprinosa što čini sve skupa dug u iznosu 2.685.049 kuna. Prema podacima Poslovne Hrvatske tvrtka je osnovana 1990. godine za proizvodnju kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača i ugašena 2015. No, isti izvor navodi i tvrtku Pekarnice Vuljanić d.o.o. na istoj adresi u Pakracu, Psunjska 22. Danas je na tom mjestu nedovršena kuća iz programa obnove i jasno je da tamo nikada ništa nije moglo biti ispečeno. Susjed nije čuo za nikakvu tvrtku niti prezime Vuljanić. Tvrdi da je vlasnik proljetos umro, a nasljednici prodaju kuću što je vidljivo po pisanoj obavijesti na prozoru.

[caption id="attachment_19436" align="alignleft" width="300"] Kuća u ulici Psunjska 22[/caption]

Uz tvrtku Pekarnice Vuljanić d.o.o navodi se samo godina osnivanja 2009. te poprilično širok raspon djelatnosti za koja je tvrtka registrirana, a pečenje kruha, peciva i ostalog navedena je kao prva bez ikakvih drugih podataka. U službenom registru poslovnih subjekata tvrtke više nema, čime vjerojatno država može zaboraviti i na ove novce mada je iz širine raspona nepodmirenih poreznih obveza  jasno da je neko vrijeme nešto i radila i da je netko bio i zaposlen. No, unatoč tome i prema ovim podacima, jasno je da su najviše ispekli poreznog duga.

Treća i posljednja pakračka tvrtka dužnik državi je Slavonija d.o.o za koju službeni podaci kažu da je registrirana u Zoni male privrede 2a, a direktor je Nevenko Kovačević s osnovnom djelatnosti šljunčare i pješčare. Ona je u odnosu na prethodne dvije ipak posve druga priča, već i zbog toga jer smo za nju čuli i poznato nam je njeno postojanje.  Nepodmirenih poreznih obveza je relativno malo (oko 50.000) i tim kriterijem ne bi niti došla na ovaj popis. Država ju najviše tereti za  dug od 451.888 kuna nastao temeljom neplaćenih naknada za koncesije pa se u dogledno vrijeme ovdje može čak i očekivati podmirenje duga ukoliko ovaj teret nije posljedica neke greške ili nesporazuma.

Što se tiče liste poreznih dužnika građana, kao što smo to već objavili, u našoj županiji ukupno je  njih 516, od toga prema našem brojanju s područja Grada Lipika 39 koji duguju najčešće na ime doprinosa i poreza na dohodak pojedinačno između 525.000 i 15 tisuća i s područja Grada Pakraca 25 koje po istim stavkama pojedinačno duguju državi između 287.000 i 21 tisuću kuna. Većina njih je na ovim listama dužnika državi prisutna godinama unazad.