banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Preksutra su Svi sveti, dan kada je uobičajeno ići na grobove dragih preminulih osoba. Stoga možda nije loše podsjetiti na postojanje obveze plaćanja grobne naknade i način njene potrošnje.
Tvrtka Komunalac upravlja gradskim grobljima u Pakracu (rimokatoličko i pravoslavno) te u mjestima Badljevina, Donjoj Obrijež, Kusonjama i Tornju i naknadu za održavanje groblja u 2017. godini je platilo 67 posto vlasnika i u prošloj godini je iznosila 410 tisuća kuna a ono što je dobro, taj postotak iz godine u godinu raste, rekao je direktor Josip Bišćanin.
Cijena godišnje naknade ovisi o veličini grobnog mjesta (grobnice). Za jedno grobno mjesto ona iznosi 89,43 kune. No i na nju se naplaćuje porez na dodatnu vrijednost pa ona za vlasnika iznosi 111,79 kuna. Za dvostruko grobno mjesto ona iznosi 190,04 kune, a za svako sljedeće dodatnih 89,43 kune.


Iz naknade se plaća košenje koje se ovisno o vegetacijskoj godini obavlja devet do deset puta godišnje, čišćenje snijega, troškovi pražnjenja kontejnera, kao i troškovi javne rasvjete i vodoopskrbe na groblju.
Iz naknade se ne financira širenje groblja, postavljanje staza, ograda i drugi oblici uređenja. Ti troškovi se pokrivaju iz jednokratne naknade kod dodjele grobnog mjesta (grobnice) na korištenje na neodređeno vrijeme.
Isto tako troškovi održavanje mrtvačnice se financiraju iz naknade za njenu upotrebu.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić