banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Svečanom sjednicom te izvještajnom skupštinom jučer su u gradskoj vijećnici članovi Hrvatskog časničkog zbora obilježili 28. listopada 1991. godine, dan kada je osnovan 76. samostalni bataljun kojeg su činili stanovnici Pakraca, Lipika i okolnih naselja.

O predratnoj psihozi u kojoj je započela obrana Pakraca pa potom osnovan 76. bataljun i njegovom ratnom putu opširno je  govorio je Drago Skalnik, njegov dozapovjednik, naglasivši veliku važnost ove bojišnice u tadašnjoj Hrvatskoj  koja se očituje kroz činjenice da je rat započeo u Pakracu, da je Lipik prvi oslobođen grad, kao i to da je na ovoj bojišnice zaustavljen banjalučki korpus.

Osnivanju bataljuna je prethodilo u rujnu formiranjem samostalne satnije. Povećavanjem broja branitelja, ali i dolaskom oružja, stvorene se prilike i potreba da se osnuje veća vojna formacija te je 28. listopada nastao bataljun koji je činilo pet satnija i samostalni topnički vod. 76. bataljun je sudjelovao u svim većim vojnim operacijama ovog kraja pri čemu je poginulo 88 branitelja među kojima i brojni zapovjednici te je ranjeno više od njih 300.

Dolaskom jedinica UNPROFOR-a i stvaranjem UNPA zone bilo je neophodno 10. srpnja demobilizirati bataljun koji je postao domobranska bojna unutar daruvarske brigade, ali smo ostali sve do „Bljeska“ živjeti na 42 kilometra linije razdvajanja, završio je priču o ratnom putu ove odlikovane naše vojne postrojbe Drago Skalnik.

O tom putu je u pripremi monografija, a kao autori su izabrani profesori povijesti Stjepan Benković i Branko Križan. Do sada je obavljeno oko 70 razgovora s osobama koji su sudjelovali u ustrojavanju bataljuna, a predviđa se još dvadesetak takvih intervjua, izvijestio je Josip Huška pozvavši još jednom sve one koje žele sudjelovati u izradi monografije da se jave.

Božidar Lujanac je rekao da je unazad godinu dana na području zapadne Slavonije održano pet okruglih stolova, od kojih jedan u Pakracu koji imaju za cilj  izučavati vojnu povijest ove bojišnice, a dio Sklanikovog izlaganja je materijal s tih okruglih stolova.

U radnom dijelu sjednice Božidar Lujanac, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik, podnio je izvješće o radu u 2017. godini ističući od aktivnosti već spomenute okrugle stolove, sudjelovanje na susretu pričuvnih časnika RH u Splitu, skupštini Zajednice udruga Hrvatskog časničkog zbora, obilježavanje svih značajnih obljetnica iz Domovinskog rata, ali i po prvi put edukativne satove povijesti koje su u više navrata održali za oko 1300 učenika iz Vukovarsko-srijemske županije koji su došli u posjet Pakracu.

Za te aktivnosti potrošeno je oko 37.000 kuna od kojih je 7.000 osigurano kroz pakrački, a 6.000 kuna kroz lipički proračun. U sličnom sadržajnom i financijskom dijelu je usvojen program rada za 2019. godinu.

U ime gradova skupštini su prisustvovali Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, i Slobodan Katunar, zamjenik lipičkog gradonačelnika, kao i kolege časnici iz Novske i Vrbovca te predstavnici braniteljskih udruga iz Pakraca, Lipika i županije.

Oba gradska dužnosnika su zahvalila HČZ prije svega na njihovom doprinosu u obrani Pakraca, ali i na ovom sjećanju na tako značajan datum kao što je osnivanje domaće vojne postrojbe. Pohvalili su njihovu aktivnost i poželjeli da što prije i kvalitetnije privedu posao oko izrade monografije kraju kako bi time doprinijeli boljim saznanjima i vrednovanju značaja ove bojišnice što nije dovoljno prisutna u medijima.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić