Sjajna atmosfera i rekordna posjećenost glavna su obilježja jučer održanog 10. sajma Slavonski banovac. Mnoštvo građana cijelog je dana cirkuliralo Ulicom hrvatskih velikana i Trgom bana Jelačića i posjetilo čak 128 izlagača koliko je ove godine ponudilo svoje proizvode putem štandovske prezentacije i prodaje, kao i 80 ekipnih sudionika na ovogodišnjem 4. po redu Grahfestu – redovitom sajamskom sadržaju koji zajednički organiziraju Udruženje obrtnika Pakrac – Lipik i Grad Pakrac.


Cjelodnevni program 10. Slavonskog banovca trajao je od ranog prijepodneva, a službeno je započeo promocijom knjige Marija Baraća „200 godina stvaranja i zajedništva“ u kojoj piše o lokalnim obrtnicima. Nastavljen je konferencijom na temu „Žene u poduzetništvu“ koju je organizirala LRA Poduzetnički centar Pakrac, a o iskustvima te položaju žena u poduzetništvu osamdesetak zainteresiranih građana moglo je doznati kroz izlaganja jučerašnjih panelistica Mirele Glavaš, Mateje Đaković i Ivane Žulj Knežević, odreda uspješnih poslovnih žena.

Grahfest

Ono glavno događalo se ipak na otvorenom i to u poslijepodnevnim satima, kad je 80 sudionika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske u sklopu Grahfesta započelo sa spravljanjem omiljenog nam slavonskog specijaliteta. Uredno posložene duž pakračke glavne ulice, brojne natjecateljske ekipe ove su se godine unaprijed pripremile i čestito potrudile da na njihovom „kuhaćem prostoru“ ima i dodatnih sadržaja, pa su posjetitelji na doslovno svakom od njih mogli ponešto zameziti ili tek ovlažiti grlo. Naravno, nije se nudilo bilo što… Servirani su kilogrami suhomesnatih proizvoda, brda raznih kolača, ovakvih ili onakvih, a našlo se dodatnih kotlića punjenih raznom divljači. Neki doduše nisu išli dalje od roštilja, no zato je tekuća ponuda bila poput one u omanjoj gostioni. Najmanje je tu bilo graha…
No, međutim, kako je priredba natjecateljskog karaktera, posao je odrađen, vrhunski grah skuhan i razgrabljen. Svi natjecatelji su ocijenjeni od strane stručnog žirija, a najbolji su nagrađeni tradicionalnim nagradama. Prema ocjeni žirija najbolji grah na ovogodišnjem Grahfestu skuhala je ekipa Palijativnog tima LiPa i nagrađena je gusenim desetlitarskim kotlićem, drugo mjesto osvojilo je Udruženje obrtnika iz Kaštela dok je treća bila ženska ekipa Pajdašice. Nagrade su uručili Anamarija Blažević, gradonačelnica i Davor Lepka, predsjednik UO Pakrac - Lipik.


Grahfest je ove godine još jednom pokazao da je sjajna priredba i da svojim sadržajem obogaćuje Sajam. Sve ga je teže činiti boljim, no prostora ima. Možda u budućnosti osim graha valja nagraditi ljude koji svoj prostor za kuhanje uređuju, prilagođavaju, improviziraju, a neki i personaliziraju. Utakmica unutar utakmice postalo je nadmetanje ekipa tko će ponuditi finiji kolač, narezati finiju kobasicu ili natočiti najbolje domaće vino. Tko će tijekom popodneva pridobiti više ljudi oko svog kotlića postalo je jednako vrijedno kao i skuhati najbolji grah. Pa možda nagraditi takve... Naravno, ovo je samo sugestija koja bi možda obogatila, ponovit ćemo, ionako izvrstan Grahfest.

Povratak u srednji vijek

Posebnost ovogodišnjeg srednjovjekovnog programa bila je svojevrsna krčma „Kod veprove glave“ koju su osmislili i izgradili članovi Povijesnog društva Pakrac i Lipik. Posjetitelji su mogli kušati neka stara zaboravljena jela, a zahvaljujući lokalnoj „Pivovari Slavonica“ mogli su popiti i sajamsko pivo. Kako bi sve bilo u srednjovjekovnom ruhu, na ovom dijelu sajma bilo je omogućeno plaćanje „banovcem“ – povijesnim novcem koji je u Pakracu kovan sredinom XIII stoljeća i po kojem je današnji sajam i dobio ime.


Večernji dio programa bio je u znaku srednjovjekovne viteške borbe „Bitka za kovnicu novca“, koju su mnogobrojnoj publici vjerno dočarali članovi „Reda vitezova Ružice grada“ iz Orahovice, Viteški red Svetog Nikole iz Varaždina te po prvi put i naši domaći vitezovi Slavonskog banovca. Na sajmu nisu zapostavljeni bili niti naši najmlađi sugrađani, oni su svoje mjesto imali u dvorištu kurije Janković gdje im je, osim zabavnog parka, uređen i organiziran Dječji kutak.
Na kraju večrei posjetitelji su se mogli zabaviti uz besplatan koncert Tamburaškog sastava „Gazde“.

FOTOGALERIJA