banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 

Brošura „200 godina stvaranja i zajedništva“ autora Maria Baraća predstavljena je danas u gradskoj vijećnici kurije Janković koju je izdalo Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika povodom obilježavanja 200. godišnjice organiziranog bavljenja obrtom na ovom području, a uz Hrvatsku obrtničku komoru, financijski su izradu ove brošure pomogli gradovi Pakrac i Lipik.

Na 64 stranice autor je brošuru zasnovao na intervjuima odnosno direktnim kazivanjima starih lipičkih i  pakračkih obrtnika koji su, svatko iz svog ugla, sagledali svoje bogate obrtničke karijere, ali i usporedili ova današnja s nekim prošlim vremenima, a neki dijelovi intervjua su i pročitani prilikom predstavljanja.

U uvodnom dijelu svečanog predstavljanja gostima i uzvanicima obratio se Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, rekavši kako je veliki broj pakračko-lipičkih obrtnika kroz povijest doprinosio zajednici ponajviše svojim volonterskim radom što je dovelo i do današnje proslave ove visoke obljetnice. „Kakva god vremena bila, obrtnici su bili jedan dio društvenog ogledala i kako bi opstali na surovom tržištu morali su reagirati na promjene. Slično je i danas, kad naše Udruženje ima 160 registriranih obrta i oko 390 zaposlenih u obrtu, stoga smo ponosni na sve naše obrtnike koji su svojim radom pridonijeli boljem životu našem kraju“, istaknuo je Lepka.

Sam autor Mario Barać istaknuo je kako je izdavanje ove brošure bila njegova velika želja. Razmišljajući o metodologiji kako napraviti ovo izdanje, a zahvaljujući novinarskoj karijeri, odlučio se za reportažne intervjue koja je najčitanija forma u novinarstvu. Dodao je kako je u razgovoru s obrtnicima primijetio jednu crtu jednoglasnosti, a to je da je privilegija raditi za sebe.

Ponos na ovu obljetnicu i rad pakračko-lipičkih obrtnika istaknula je gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako su obrtnici bili sugrađani koji su izgrađivali ova dva grada i sudjelovali u društvenom, sportskom i političkom životu zajednice. Dodala je kako će obrtnici uvijek imati potporu i ruku partnerstva Grada Pakraca u svim nastojanjima da bolje živimo u našoj zajednici, a čestitkama se pridružio i Davor Huška, izaslanik predsjednika Vlade RH i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, rekavši kako su obrtnici bili jedni od  prvih koji su se u Pakrac vratili nakon Domovinskog rata i otvorili svoje radnje. „Tu ste dokazali da je obrtništvo najžilaviji dio gospodarstva naše zemlje, to smo vidjeli i mi u Pakracu i Lipiku, a to se vidi i danas u mirno vrijeme kada mnogi veći poduzetnici i trgovačka društva propadaju, obrtnici se bore na jedan specifičan način, preživljavaju i postaju sve čvršći“, istaknuo je Huška.

Promociji je prisustvovao i Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore,  uputivši čestitke svima koji su sudjelovali i izradi ove publikacije rekavši kako je upravo zajedništvo  obrtnika zapravo snaga kojom stvaraju i sudjeluju u radu, u otvaranju radnih mjesta, u stvaranju bolje zajednice. Dodao je kako je smisao bavljenja obrtništvom i ostavština te prijenos znanja novim generacijama kako bi osigurali da mladi ostaju u Hrvatskoj.

Prisutne je na kraju pozdravio i Vinko Kasana, izaslanik predsjednika Sabora RH i gradonačelnik Lipika, rekavši kako dužnost i namjera gradskih čelnika pomagati obrtnicima te, svjesni činjenice da su obrtnici upravo oni koji pune proračune, pokušavaju vratiti raznim mjerama  kako bi svim građanima bilo ugodnije živjeti u ova dva grada.

Na kraju svečanog predstavljanja Davor Lepka, u ime pakračko – lipičkog udruženja obrtnika, uručio je predsjedniku Hrvatske obrtničke komore Dragutinu Ranogajcu otisak pakračkog Majstorskog lista koji je ove godine otisnut u pet primjeraka od kojih su dva poklonjena Gradu Pakracu i Udruženju obrtnika Pakrac-Lipik, a ostala tri primjerka čuvaju se u Muzeju grada Pakraca. Jedini primjerak otisnutog pakračkog Majstorskog lista iz godine 1825. čuva se u Državnom arhivu u Zagrebu.

Posebnom odlukom predsjednika Ranogajca, Hrvatska obrtnička komora tom prilikom dodijelila je Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika plaketu "Zlatne ruke" s pisanim priznanjem".

Isto tako, Davor Lepka na kraju promocije iz zahvalnosti pakračkom ugostitelju Mirku Mirosavljeviću-Bulji koji je zbog svoje društvenosti i komunikativnosti i pozvao prijatelje obrtnike iz drugih gradova Hrvatske, uručio nagradu „Zlatna krigla“.

Ovu promociju uveličali su, osim uzvanika, i gosti i prijatelji obrtnici iz 15 Udruženja obrtnika iz cijele Hrvatske, a ovaj događaj glazbom su uveličali i učenici Osnovne glazbene škole Pakrac, Ida Jirasek na flauti, Goran Sotonica na harmonici, Kristina Kosinc na flauti i Petra Martinović na gitari.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić