Jubilarni 10. sajam „Slavonski banovac“ koji se danas održava u središtu grada već je počeo. Dio od rekordnih 128 prijavljenih  izlagača na štandovima je svoju robu izložio i prodaja je započela još u 9 sati dok dio njih postavlja svoje proizvode i robu na jučer pripremljenim štandovima.

Ove godine prijavljeno je i rekordnih 80 sudionika za Grahfest iz Kaštela, Požege, Stubice, Baranje, Bjelovara, Daruvara, Nove Gradiške, Garešnice, Novske, Jasenovca, Lipika i Pakraca i okolnih naselja. Uz Grahfest, Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika organizira i Gastro prezentaciju na kojoj će se sa ponudom svoga kraja predstaviti udruženja obrtnika iz Splita, Trogira, Kaštela, Zagreba, Vukovara, Siska, Petrinje, Gline, Karlovca, Slunja, Stubice, Požege, Vrbovskog, Garešnice, Krapinskih toplica i Novog Marofa. Početak Grahfesta započinje u 15 sati, kuhanje traje do 18 sati, potom će peteročlana stručna komisija pristupiti ocjenjivanju, a svečanost proglašenja pobjednika počinje u 20 sati.

Prva službena sajamska manifestacija počinje događajem vrlo važnim za Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, a to je predstavljanje knjige „„200 godina stvaranja i zajedništva“ autora Marija Baraća,kojom će biti obilježeno 200 godina službenog i organiziranog bavljenja obrtom na ovom području. Promocija je zakazana za 11 sati u gradskoj vijećnici kurije Janković.

Svečano otvorenje sajma će biti upriličeno u 13 sati u velikom šatoru koji je na središnjem gradskom trgu postavljen za ovu namjenu još jučer.

Srednjovjekovni program

Atraktivniji dio sajma zasigurno će biti srednjovjekovni program koji će tijekom cijelog dana biti upriličen na središnjem pakračkom trgu. Srednjovjekovni program će biti realiziran zahvaljujući Redu vitezova Ružica grada iz Orahovice, Viteškom redu Svetog Nikole iz Varaždina te po prvi puta domaćim vitezovima Slavonskog banovca, a program će obogatiti i Karlovački bubnjari. Uz cjelodnevni prikazi predstavljanje srednjovjekovne opreme i oružja, maskirani vitezovi će zainteresirane posjetitelje poučavati mačevanje i borilačkim vještinama, tijekom popodneva će biti organiziran i streličarski turnir, a središnji događaj je bitka za kovnicu novca koja je najavljena u 18 sati.

Posebnost ovogodišnjeg srednjovjekovnog programa na sajmu Slavonski banovac sigurno će biti krčma „Kod veprove glave“ koju su specijalno za ovu prigodu osmislili, izgradili i instalirali članovi Povijesnog društva Pakrac i Lipik i prijatelji. Već od ranih jutarnjih sati u krčmi se kuhaju stara  srednjovjekovna, gotovo zaboravljena jela, a od 13 sati će započeti i kuhanje srednjovjekovnog piva, zahvaljujući lokalnoj „Pivovari Slavonica“. Ovu atraktivnu gastronomsku ponudu građani će moći kupiti upravo slavonskim banovcem, povijesnim pakračkim novcem.

Tijekom cijelog dana posjetitelje očekuju razni zabavni sadržaji. U dvorištu kurije Janković biti će postavljen kutak za djecu i mlade s raznim radionicama, ali i neizostavnim luna parkom. Na sajmu (u dvorištu kurije Jankoviće) će posjetitelji moći koristiti besplatan wifi, a ulicama Pakraca će voziti kočije te turistički vlakić.

Sajam će biti zaključen u večernjim satima koncertom Tamburaškog sastava “Gazde“ od 21 sat, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.

Lijepo vrijeme, pregršt događanja i raznolika gastro ponuda idealni su razlozi za dolazak do centra Pakraca.