Pakračka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije dobila je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Programa ulaganja u zajednicu 150.000 kuna za unutarnje uređenje kapele sv. Ivana Nepomuka na Trgu dr. Ivana Šretera (kod hotela). Ugovor o tom projektu sinoć je u pratnji pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević pomoćnik ministrice Davor Huška uručio pakračkom župniku Matiji Jurakoviću.

Rok za iskorištenje sredstava je 31. ožujka iduće godine. Kako je rekao župnik, projektna dokumentacija je pripremljena i financirana od strane Ministarstva kulture sa 90.000 kuna te će radovi krenuti uskoro.

Ovo je treća godina za redom kako ovo Ministarstvo financijski sudjeluje u obnovi pakračkih sakralnih objekata. Prije dvije godine (2016.) dodijeljeno je 200.000 kuna za obnovu oltara sv. Josipa. Lani je istim iznosom financirana obnova drugog pokrajnjeg oltara pakračke župne crkve, sv. Antuna, koji se još uvijek nalazi u Rijeci u konzervatorskom postupku.

Osim pakračke župe Ministarstvo, kaže Huška, sudjelovalo je u obnovi i drugih objekata župe ovog kraja. Lani je u povodu stote godišnjice izgradnje obriješke crkve Sv. Marije Magdalene  Ministarstvo s 50.000 kuna  financiralo uređenje okoliša.

Lipička župa sv. Franje Asiškog lani je dobila 100.000 kuna za uređenje svojih objekata, a ove godine, o čemu je Huška također jučer uručio ugovor lipičkom župniku Jozi Zoriću, 150.000 kuna namijenjenih obnovi crkve Sv. Jurja u Donjem Čagliću, posljednjeg katoličkog objekta u Požeškoj biskupiji koji nakon Domovinskog rata nije obnovljen.