S 1. listopada u 200 četvornih metara prostranom i uređenom prostoru Poduzetničkog inkubatora 2 u Pakracu s radom je krenulo malo tekstilno poduzeće koje svoju budućnost vidi u proizvodnji svih vrsta promotivnih materijala tekstilne kategorije, a radit će uslugu proizvodnje šivanja te obrade i dorade rinfuznih ili već iskrojenih materijala.

Tvrtka  Linteo (lat. tkanina) je filijala ili tvrtka kćer one zagrebačke - Umbra design -  što se dvadesetak godina bavi proizvodnim promotivnim programima za važnije hrvatske klijente (A1 Hrvatska, Hrvatski telekom, sarajevski BH telekom, splitsku Ultru…).. Osim direktora Srećka Žulja, u novootvorenoj pakračkoj filijali svoju će plaću ispočetka zarađivati pet žena s višegodišnjim krojačkim iskustvom.  O čemu se zapravo radi…?

[caption id="attachment_18998" align="aligncenter" width="900"] Srećko Žulj, direktor Linteo d.o.o. Pakrac[/caption]

Obim proizvodnje zagrebačke tvrtke prerastao je njihove kapacitete pa su rješenje za krojačke i usluge šivanja potražili u Pakracu znajući za tradiciju pakračke tekstilne škole, ali i tekstilne tvornice  „Moderna“ koja je zatvorena krajem devedesetih godina, a posljedično je bez posla ostalo više stotina žena s kvalitetnim krojačkim iskustvom. I nisu se prevarili, jer se na oglas postavljen na ploči pakračkog Zavoda za zapošljavanje odmah javilo dvadesetak žena, no proizvodni kapaciteti s početnih šest strojeva u ovom trenutku zahtijevaju njih pet. Trenutno pet, jer…

Uskoro nova zapošljavanja

„Već kroz mjesec dana iz Kine dolaze novi strojevi kojih će u pogonu u konačnosti biti dvadeset. Kako budu pristizali tijekom 2019. godine, tim ćemo tempom zapošljavati novih 10 do 15 žena kojima bismo pokrili jedan kompletan proces proizvodnje“, najavljuje Žulj te kaže kako će u idealnom scenariju u sljedećih nekoliko godina to značiti oko 30 zaposlenih i dvosmjenski rad.

Osim novih profesionalnih krojačkih strojeva od kojih je svaki specijaliziran za jedan segment unutar proizvodnje, u pogon će dopremiti i jumbo krojački stol te samoregulirajuću peglu na paru što će dodatno proširiti proizvodne mogućnosti.

Ono što se naglašava kao prednost ovakvih poduzeća je mali proizvodni prag gdje g. Žulj vidi priliku da kroz relativno male naklade, od primjerice dvadesetak pojedinih artikala pa sve do onih većih od nekoliko tisuća, može pokriti dobar dio tržišta. Prvi posao u Pakracu su poklon deke koje krojački dorađuje u 2000 primjeraka za jednu poznatu banku. Prilikom dolaska u pogonu su nas dočekale balirane čupave tkanine koje djelatnice finiširaju u malene poklon smotuljke.

Plaća dobra, nema norme

Kolika je plaća jedne krojačice? Osjetno viša od minimalca, kaže nam direktor i objašnjava da uz zagarantiranu plaću isplaćuju i putne troškove. „Današnji minimalac nije dostojan malog čovjeka“. Osim toga, ne radi se na normu jer ne želi radnika pod pritiskom. Tada je, tvrdi, efikasnost osjetno smanjena, što se odražava na kvalitetu konačnog proizvoda koji mora biti izvrstan.

„Kod nas žene, barem za sada, dolaze na posao nasmijane i dobro raspoložene, a takve i odlaze s posla. Nisam šef koji će vladati diktaturom, želim korektan dvosmjeran odnos jer smatram da je zdrava atmosfera u firmi preduvjet i temelj svega.“ Prekovremenog rada, naročito neplaćenog - nema. „Kad se i dogodi potreba, dogovorimo ranije da ljudi mogu isplanirati, a i to se financijski tretira drugačije nego redovan rad“, objašnjava.

Nakon svibanjskog odlaska s lipičkog „Studenca“ gdje je godinama radio, g. Žulj je odlučio iskoristiti poticajne mjere Zavoda za zapošljavanje od 55 tisuća kuna pri samozapošljavanju te onu Grada Pakraca u vidu subvencioniranog zakupa poslovnog prostora u Inkubatoru te već u lipnju počeo planirati kako realizirati ovu prilično sigurnu poslovnu varijantu koja je zaživjela ovih dana. Zašto sigurnu?

Zagrebačka tvrtka prebukirana poslom u Zagrebu, za Pakračanima solidnu plaću, nije mogla naći radnike, a niti kooperante. Uspjela je u Pakracu. Posla ima dovoljno, a ograničavajući faktor tek je strojna podrška koja, pročitali ste, stiže. Kad se firma opremi posla će u Pakrac dolaziti onoliko koliko ga mogu odraditi - punim kapacitetom i bez praznog hoda. Plasman robe je zagarantiran preko zagrebačke matične tvrtke. Dakle, sve izgleda idealno  posloženo i uigrano i iz ove perspektive doista nema razloga da ovaj poslovni projekt ne zaživi i da u njemu kruh pronađe spomenutih tridesetak zaposlenica.

[caption id="attachment_19001" align="aligncenter" width="900"] Dio asortimana[/caption]