Povodom Dana neovisnosti i u sjećanje na sve poginule branitelje izaslanstvo Grada Pakraca predvođeni gradonačelnicom Anamarijom Blažević, predstavnici braniteljskih udruga našeg područja te pakrački vijećnici danas su položili vijence i zapalili svijeće na Rimokatoličkom groblju u Pakracu kod spomen obilježja za poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Odali su počast, zapalili svijeće i položili vijence i prvom hrvatskom predsjedniku na Trgu dr. Franje Tuđmana u Pakracu te kod biste dr. Ivana Šretera.

Tom prigodom gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je kako je ovo simbolično okupljanje kada odajemo počast zahvala svim braniteljima koji su uspostavili i očuvali suverenu i slobodnu Republiku Hrvatsku te čestitala svim Pakračanima Dan neovisnosti, jedan od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti.

U sklopu obilježavanja večeras u 18 sati bit će služena sveta misa u pakračkoj župnoj crkvi za sve poginule hrvatske branitelje.

Dan neovisnosti obilježava se u sjećanje na 8. listopada 1991. godine, dan kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije.