U povodu 76-godišnjice tragičnih događaja u Španovici iz vremena Drugog svjetskog rata (6. listopad 1942.godine) kada su partizani spalili selo, a stanovništvo pobili ili trajno protjerali, danas je Zavičajna zajednice Španovčana na mjestu spomenika održala uobičajeni komemorativni skup čiji početak je bio prijepodnevna misa u pakračkoj župnoj crkvi.

U povodu toga Boris Pleša, predsjednik Zajednice podsjetio je da su španovačke žrtve do 1993. godine bile prisutne samo u sjećanjima njihovih potomaka. Od tada, a naročito nakon  podizanja spomenika  1999. godine za svih 398 španovačkih žrtva iz 2. svjetskog rata i poraćja,  Zajednica i Španovačni se svake godine na ovaj dan sjećaju tog zločina koje su počinile partizanske jedinice nad Španovčanima i tako će bez obzira na sve teškoće ostati sve dok bude živih španovačkih potomaka. Pleša je naglasio još dvije činjenice: imovina oteta 1942-45. godine, osim nekolicine poljoprivrednih i šumskih parcela, nikada nije fizički vraćena Španovčanima kao i to da od podizanja spomenika na ovo mjesto pijeteta nikada službeno nije došao niti jedan državni dužnosnik.

Osim Španovčana komemorativnom skupu je i ove godine prisustvovala veća skupina iz Hrvatskog žrtvoslovnog društva na čemu im je Pleša zahvalio. U ime njih rizničar Društva Đuro Knezički je istaknuo da kad oni obilaze stratišta, za njih je to dan Svih Svetih i tako se ponašaju odajući počast žrtvama.

U ime Grada Pakraca zahvalio im je i dogradonačelnik Marijan Širac koji je povezao ovu komemoraciju s jučerašnjom ističući da Hrvat nikada nije bio agresor. Zahvalio je svima koji se sjećaju tih hrvatskih žrtava i obilaze ovakva mjesta i skupove pijeteta.

Za kraj je pročitana pjesma Španovčanke Zdenke Akelić simboličnog naziva „Zbogom Španovico moja“.

Prije polaganja vijenaca na središnji spomenik Zajednica je položila vijenac i spomen obilježju  na ulazu u groblje u zajedničku raku u koju je pokopano oko 75 Španovčana ubijenih u napadu na selo od 142 koliko ih je tom prilikom ubijeno.