Prikazom pravljenja konjske salame, drugih jesenskih običaja i tradicije u tom kraju te smotre folklora i 15. biciklijadom stanovnici Ploštine i njihovi gosti jučer su nastavili s tradicijom održavanja manifestacije “Jesen u našem kraju”.

Antun Bruneta, predsjednik Zajednice Talijana „Liberta“, na svečanosti otvaranja manifestacije upoznao je prisutne o aktivnostima Udruge koja održava godišnje tri manifestacije od kojih je ova najpoznatija i želja im je da postane brend. Govoreći o prilikama u tom dijelu Grada Pakraca naglasio je nedostatka industrije radi čega iz tih sela odlaze mladi ljudi.

Marin Corva, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije, naglasio je da im je Zajednica u Ploštini tim interesantnija jer je geografski udaljena od ostalih smještenih u Istri pa njen rad prate s posebnom pažnjom.

Zamjenik gradonačelnice Pakraca Marijan Širac u prigodnom obraćanju osim pohvale radu Zajednice je, nadovezujući se na Brunetu, poručio da ne moraju težiti da ova manifestacija postane brend jer ona to već je.

Zamjenik Župana Vedran Neferović, prije nego će otvoriti manifestaciju naglasio je bogatstvo koje ova županija ima u ljudima jer tu žive Talijani, Česi, Mađari.

U folklornom dijelu programa nastupili su mališani područnog vrtića iz Donje Obriježi i KUD „Seljačka sloga“ iz Prekopakre.

Na uličnim štandovima svoje proizvode izložili su predstavnici lokalnih OPG-i i udruge. Tijekom manifestacije prezentiran je postupak izrade konjske salame, a prikazani su i neki drugi jesenski običaji poput berbe kukuruza.