Lipik danas obilježava svoj Dan Grada i blagdan nebeskog zaštitnika, sv. Franje Asiškog, kojeg Lipičani slave još od 1793. godine, a središnji događaj je bio svečana sjednica Gradskog vijeća, održana u restoranu Ergele u sklopu koje su uručene i ovogodišnje gradske nagrade. Tako je general zbora Josip Lucić imenovan počasnim građaninom Grada Lipika, a nagrade su dobili Zlatko Grafina za dugogodišnji dobrovoljni rad na unapređenju rada udruga i razvoju kulturnih događanja, udruga „Libox“ za izniman doprinos u razvoju sporta i promociji Lipika na svjetskoj razini, restoran „Nada“ za uspješan rad i djelovanje koje pridonosi razvoju i boljitku Grada Lipika, tvrtka Lipik Glas za osobit doprinos u gospodarstvu kojim pridonose razvoju Grada Lipika te Mijo Štimac i Ivan Molnar za dugogodišnji doprinos radu Gradskog vijeća Lipika.

No glavni događaj sjednice je bio potpisivanje ugovora kojim je ispred države ministar državne imovine dr. sc. Goran Marić, danas i u funkciji izaslanika predsjednika Vlade, Gradu Lipiku darivao zemljište veličine 11 hektara i vrijedno 13 milijuna kuna u sklopu Poduzetničke zone u Dobrovcu s ciljem nastavka razvoja poduzetničkih inicijativa po kojima je Lipik posljednjih godina prepoznat, što su rekli gotovo svi govornici na današnjoj skoro dvosatnoj sjednici.


Sjednicu je otvorio Mladen Dolić, predsjednik Gradskog vijeća, koji je prisutne upoznao sa sastavom vijeća i njegovim radom unazad godinu dana. Nakon njega gradonačelnik Vinko Kasana je iscrpno govorio o jednogodišnjem radu gradskih vlasti i uprave u Lipiku pri čemu je naglasak bio na stvaranju uvjeta za razvoj i privlačenje različitih poduzetničkih inicijativa kroz poduzetničke zone ili inkubatore u Lipiku, Dobrovcu, Gaju i Donjem Čagliću pri čemu je više puta naglašavao značaj suradnje s tijelima državne vlasti i fondovima EU po čemu je Lipik najuspješniji grad u Hrvatskoj 2017. godini. Sve to je rezultiralo s popunjenosti ovih kapaciteta od 50 posto s tendencijom daljeg razvoja. Pri tom, rekao je Kasana, nije zanemarena niti komunalna infrastruktura i društveni standard pa je Lipik ulagao, ili su projekti u tijeku u unapređenju javne rasvjete, standardu stanovanja, osnovno i predškolsko obrazovanje, kanalizacije i prometnice, tretirajući jednako naselje Lipik i okolna sela, kao i skrb o socijalno najugroženijim slojevima društva, najkonkretnije kroz projekt „Zaželi“ i umirovljenički program „Pomoći u kući“ . U svemu tome značajno mjesto imaju brojne manifestacije koje se kroz godinu održavaju u Lipiku što je još jedna od lipičkih prepoznatljivosti.


Čestitke gostiju

Na ovim rezultatima čestitali su mu svi gosti govornici: ministar Goran Marić koji je naglasio da državna imovina nema drugu svrhu nego da služi ljudima u okruženju što je i temelj razvoja i ostanka mladih. Stoga je i pozvao lokalne zajednice, da sljedeći i ovaj današnji darovni ugovor Lipiku, dobro poruče zakon i iz njega izvuku ono što im je korisno.
Na pohvalama nije škrtario niti požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je istakao veselje koje ga obuzme kada čuje o uspjesima herojskog grada. On je naglasio da je na području cijele županije u različitim fazama u realizaciji raznih projekata u vrijednosti 1,2 milijarde kuna pri čemu se novi projekti pišu.


U ime gradova gostiju, a osim iz okruženja je bilo i gradova-partnera u međugraničnim projektima iz Mađarske i Bosne i Hercegovine, govorio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić istakavši da je Lipik imao prekrasnu povijest, izvrsnu sadašnjost i fantastičnu budućnost čestitavši na tom uspjehu kolegi Kasani.
Višestruko odlikovani ratni heroj, sada ravnatelj Veteranskog centra, a od danas i počasni građanin Lipika, general zbora Josip Lucić zahvalivši se na ovom priznanju istaknuo je da će ga časno nositi kao i što je nosio odore postrojbi hrvatskih branitelja.
Svečanom tonu sjednici, osim nazočnosti gostiju iz političkog života Hrvatske i regije, te predstavnika lipičkih i pakračkih tvrtki, ustanova i udruga te vjerskih zajednica i nacionalnih manjina dali su dodatno članovi Gradskog pjevačkog zbora Lipik, Tamburaški sastav Bezimeni i vokalne solistice, djevojčice Staša Kukić i Inga Potnar koje su sudjelovali u glazbenom dijelu sjednice.
Prije svečane sjednice izaslanstva Grada i udruga proisteklih iz Domovinskog rata su na gradskom groblju položila vijence za sve poginule u Domovinskom ratu te je u crkvi sv. Franje Asiškog služena sveta misa.
Lipik svoj dan tradicionalno obilježava već mjesec dana unutra kojeg je bilo niz gospodarskih, kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija. Započelo je 16. rujna Ajvar festom te je od tada održana fišijada, Dan voćara, Dan kulture nacionalnih manjina i niz drugih, a završit će 13. listopada obilježavanjem 11. obljetnice povratka lipicanaca na ergelu Lipik u sklopu kojeg će biti održan i Dječji tjedan.