Profesorica Hrvatskog jezika Ljiljana Radobuljac, iz Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru, jučer je napisala otvoreno pismo političkom vrhu u Hrvatskoj. Odlučila je skrenuti pozornost na činjenicu da brojni učenici hrvatskih škola posjećuju Vukovar i troškove tih izleta većinom pokriva država, dok učenici Vukovara nemaju mogućnost upoznati domovinu pod istim uvjetima, tema kojom se  danas i jučer bave brojni hrvatski portali. U pismu profesorica Radobuljac piše (izvor „Telegram“): „U sklopu projekta ‘Posjet učenika osmih razreda Vukovaru’ tijekom školske godine 2016./2017., Vukovar je posjetio 36.831 učenika i pratitelja iz 839 hrvatskih osnovnih škola, izvijestili su iz Javne ustanove ‘Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar’.

To je vrlo rijedak podatak koji sam našla na internetu. Ponavljam, skoro 37 000 učenika. Za sve njih, država je osigurala plaćen prijevoz, smještaj, hranu i obilazak Vukovara uz stručno vodstvo. I neka je. Ovom se Gradu trebaju pokloniti svi. Pokloniti se njegovoj prošlosti, njegovoj krvi i njegovim bolima.

U čemu je onda problem? U Vukovaru, mojom grubom procjenom, ima oko 3.000 učenika, u 6 osnovnih i 4 srednje škole. 3.000. I da se nitko, nikada, nije sjetio i pomislio na tu djecu. Školsku djecu. Djecu koja Vukovar žive 365 dana u godini. Djecu koja promatraju svoje prijatelje iz cijele Hrvatske kako dolaze, putuju, uče o miru. Djecu koja hodaju ulicama Vukovara.

A isti su. U svojim željama, potrebama, frizurama, sendvičima i išaranim ruksacima. Potpuno isti. Je li, ikada, bilo tko od vas pomislio kako bi bilo lijepo i ljudski da ista ta država osigura djeci Vukovara da upoznaju svoju domovinu? Da odu do Zagorja, Istre, Dalmacije. Upravo na onoliko dana na koliko se njihovi prijatelji slijevaju u Vukovar.“

Iz našeg pakračkog ugla to naprosto nije točno. U arhivi našeg portala, koja je i vama dostupna ostalo je zabilježeno 29. svibnja lani, u tekstu naslovljenom „Vukovarski osmaši posjetili Pakrac“ u kojem se kaže: „Kako Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ tijekom godine provodi projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ i tom prilikom ugošćuje djecu iz cijele Hrvatske, 240 osmaša iz 6 vukovarskih osnovnih škola danas je posjetilo Pakrac i za promjenu se našlo u ulozi gosta umjesto domaćina. Školarce su pratili njihovi nastavnici i organizatori susreta iz Memorijalnog centra, a u Pakracu su im domaćini bili članovi Udruge hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik.

Okupljanjem ispred policijske postaje započeo je obilazak Pakraca, ….Učenici su posjetili i Muzej vojne i ratne povijesti s kojim ih je upoznao Mario Tušek, voditelj Muzeja, a ravnateljica Jelena Hihlik provela ih je kroz pakrački gradski muzej, gdje su posjetitelji obišli trenutno postavljene izložbe  „Od banovca do kune“ i „Mala povijest sestrinstva“. U kuriji Janković, Vukovarci su poslušali predavanje branitelja pakračko-lipičkog područja o obrani naših gradova i operacijama koje su obilježile i bile ključne ne samo za pakračku, nego i za povijest stvaranja Hrvatske“, pisali smo tada.

Dakle posjet mladih Vukovaraca odvijao se pod gotovo istim uvjetima i sadržajima pod kojim su njihovi pakrački vršnjaci posjetili Vukovar.

1300 posjetitelja iz istočne Slavonije

No, niti to nije sve što na tu temu imamo u našoj arhivi „Tristotine i pedeset učenika osmih razreda iz šest vinkovačkih osnovnih škola posjetilo je danas Pakrac u sklopu pilot projekta „Posjet učenika osmih razreda Pakracu“ koji provodi Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Grad Pakrac, Turistička zajednica grada Pakraca u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Časničkim zborom Pakrac – Lipik. Ovo je samo dio učenika s istoka Slavonije od ukupno tisuću i tristo koliko ih je kroz četiri navrata posjetilo naš grad (iz Osječko i Vukovarske županije) i kroz terensku se nastavu upoznalo s događajima iz Domovinskog rata specifičnim za ovo područje, ali i kulturnim i povijesnim vrijednostima ovog kraja“, dio je teksta naslovljenog “POSJET UČENIKA OSMIH RAZREDA PAKRACU - Kroz godinu posjetilo nas 1300 osmaša s istoka Hrvatske“ objavljenog 13. listopada 2017. koji je također dostupan u našoj arhivi.

U tom tekstu koordinatorica projekta Gabriela Sabo Seleši iz pakračke TZ je izjavila: „Ovo je druga godina suradnje, a ove godine smo učenike ugostili tri puta – u lipnju oko 250 posjetitelja, u rujnu 330, a u listopadu će ih ukupno biti 720 posjetitelja, uračunamo li i narednu turu koja slijedi za četrnaest dana, točnije 27. listopada“.