Na lokaciji na kojoj je predviđena izgradnja akumulacijskog jezera za potrebe javnog vodovodnog sustava Šumetlice prije nekoliko dana su započeli radovi na krčenju šume i šikare na području u kojem bi trebala biti izgrađena brana i jezero.

Kada smo u utorak 25. rujna posjetili radilište nismo zatekli niti jednog radnika, ali su uz cestu stajala dva bagera i svuda okolo su bili vidljivi panjevi i debla srušenih stabala. Također novost je i obvezna obavijesna ploča s podacima o nazivu objekta, investitoru, izvođačima, broju građevinske dozvole i ostalom što zakon nalaže na gradilištu.

S obzirom da je riječ o investiciji vrijednoj više od 90 milijuna kuna, čija priprema kroz djelomične radove i projektiranje traje već više od 20 godina, s obzirom na medijski bučnog i  više puta najavljivanog početka radova na tako velikoj, i za Pakrac i Lipik, značajnoj investiciji, neobično je da su radovi počeli u potpunoj medijskoj tišini.

[caption id="attachment_18720" align="aligncenter" width="900"] Urušavanje stabala omogućilo je da potok Šumetlice postane vidljiv s ceste[/caption]

Odgovor smo potražili kod investitora, Hrvatskih voda. No, na naš elektronski upit, poslan u Zagreb u petak 21. rujna, odgovor još nismo dobili. Kada (i ako) odgovor dobijemo objavit ćemo ga.

O početku radova nikakvih informacijama nemaju niti u Vodama Lipik, tvrtki koja sada upravlja javnim vodovodnim sustavom Šumetlica, kao niti u pakračkoj gradskoj upravi.

Tišina koja ne čudi

Prema neslužbenim informacijama, što potvrđuje i već opisana ploča izvođač radova je Zajednica ponuditelja Viadukt d.d., Brodska Posavina d.d., Lonja strug d.d. i Vodoprivreda Zagorje d.o.o.

[caption id="attachment_18722" align="aligncenter" width="900"] Na oglasnoj ploči nepostojeća tvrtka Viadukt i dalje se tretira kao izvođač[/caption]

No, to zasigurno neće biti tako. „U stečaju Viadukta nema uvjeta za nastavak poslovanja“, poručio je u siječnju ove godine stečajni upravitelj Milorad Zajkovski te će tvrtka u likvidaciju što je ozbiljno uzdrmalo spomenutu Zajednicu s obzirom da je Viadukt u njoj jedini imao reference za najzahtjevnije betonske i zemljane radove na brani radi čega sve ovo vrijeme od potpisivanja ugovora lani u veljači radovi nisu započeli.

Prema našim neslužbenim informacijama, preostala tri člana zajednice koji su posao dobili na pravno valjanom natječaju u sklopu javne nabave imaju pravo odraditi ugovorene poslove. Jedan od njih je svoj dio radova započeo krčenjem šume i šikare izrasle unazad dvadesetak godina na prostoru gdje treba biti brana i akumulacija, što je ionako logični početak radova. Naši neslužbeni izvori predviđaju da će Hrvatske vode raspisati novi natječaj za izvođača onih poslova na akumulaciji za koje nemaju stručne reference preostala tri ponuditelja. Kada, odgovor za sada nemamo. Uslijed toliko nepoznanica, i ranijih faza gradnje, ova medijska tišina vezana uz početak radova ne čudi.

Da projekt Šumetlica nije mrtav potvrdio je Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pakrac 19. ožujka najavivši da teškoće izazvane stečajem Viadukta premošćene zakonitim ugovorom s novim izvođačem i tom prilikom je kao izvođača predstavio vlasnika tvrtke  „Bagerkop Roberto“ iz Novog Marofa koji na gradilište treba doći do kraja mjeseca.

Te najave, kao i mnoge druge se nisu realizirale, a naše neslužbene informacije sada govore o pripremi novog natječaja što baš i nije ohrabrujuća vijest. Naime, prošli natječaj na kojem je pobijedila ova Zajednica ponuditelja, trajao je sa raznim žalbama od lipnja 2015. do prosinca 2016. godine, a ugovor s izabranim izvođačima je potpisan u veljači 2017. da bi se, bar jedan od njih, pojavio na radilištu tek 20-tak mjeseci kasnije.

Ukleto gradilište

S kojim učinkom, treba tek vidjeti, jer je ovo radilište prema svojoj dvadesetak, a možda i duže, godina dugoj povijesti kao ukleto.

[caption id="attachment_18721" align="aligncenter" width="900"] Krajem 90-tih izgrađen je temeljni ispust koji je sada nakon porušenih stabala vidljiv[/caption]

Ideja o izgradnji brane koja bi stvorila ogromno akumulacijsko jezero datira iz sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su obavljena prva ispitivanja tla i mjerenje izdašnosti vode. U osamdesetima se pristupilo izradi prvih planskih dokumenata koje je krajem tog desetljeća rezultirala prvom građevinskom dozvolom. Sve je zaustavio rat, a građevinska mehanizacija i radnici Kamen-Ingrada su krajem devedesetih godina započeli prve betonske radove; izgrađen je temeljni ispust i dvoetažni kanal što je koštalo više od desetak milijuna kuna. Kako je predratna projektna dokumentacija zastarjela, još milijuni kuna su utrošeni na preprojektiranje, nove građevinske dozvole i hrpu drugih suglasnosti i elaborata poput elaborata o utjecaju na okoliš tako da do sada najviše koristi od ovog projekta imaju projektantske kuće.

Zadnje konkretne građevinske aktivnosti na akumulaciji Šumetlica provođene su 2012. i  2013. godine kada je u vrijednosti od 4,8 milijuna kuna izgrađen kolnički most nizvodno od buduće akumulacije, te obilazni djelomično asfaltirani šumski put u dužini od 800 metara koji će služiti kao nadomjestak (obilaznica) za dio sadašnju cestu koju će potopiti akumulacija.

Nakon toga je 2013. godine po prvi put objavljen natječaj za  izvođača radova za ovu fazu izgradnje, tada procijenjenu na 103 milijuna kuna, ali je ubrzo poništen što je izazvalo negativne reakcije pakračkih gradskih vlasti nakon čega je otpočela politička borba za povratak ovog projekta u planove investicija Hrvatskih voda. To je postignuto 2015. godine kada je objavljen novi natječaj po kojem imamo još uvijek važeću zajednicu ponuditelja ugovorenu u veljači 2017. godine.

I kada smo svi napokon lani u travnju očekivali Viaduktove bagere, oni su, umjesto u Šumetlicu, otišli najprije u stečaj pa u likvidaciju.

Što će dalje biti? Moramo čekati odgovor iz Hrvatskih voda. Čak ako on i dođe brzo i sve se bude odvijalo po njihovom planu, još godinama nećemo piti vodu iz akumulacije, nego onu koju izravno zahvaćamo iz Šumetlice jer im još uvijek važeći ugovor s izvođačima daje rok za izgradnju od tri godine, a za stvaranje akumulacije iza 40 metara visoke brane trebat će još, ovisno o godišnjim hidrometeorološkim uvjetima, dvije do tri godine.

[caption id="attachment_18723" align="aligncenter" width="900"] I dalje ćemo s još godinama snabdijevati sa sadašnjeg vodozahvata[/caption]