Mimohodom gradskim ulicama, svečanim postrojavanjem, demonstracijom vatrogasne intervencije te prigodnim programom organiziranim u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman, u nazočnosti 250 uzvanika i gostiju pristiglih iz pedesetak vatrogasnih društava, zajednica te Javnih vatrogasnih postrojbi, u nedjelju 15. rujna svečano je obilježena 140. godišnjica postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pakrac.
Brojnim gostima pristiglim s raznih strana Hrvatske i inozemstva organiziran je tradicionalni vatrogasni ceremonijalni doček, a u posebno uređenom ambijentu pakračkog vatrogasnog doma svi zainteresirani mogli su se kroz izložbeni postav upoznati s bogatom tradicijom vatrogastva u Pakracu.


Nakon postrojavanja, zapovjednik DVD-a Pakrac Ilija Turković ml., povorku vatrogasaca, gostiju i vatrogasnog podmlatka, poveo je u mimohod gradskim ulicama. Osim svečarskog hoda njihovom ulicom – jer Obala Petra Krešimira IV iliti Venecija jest njihova ulica znamo li da su oduvijek pripadnici pakračke dobrovoljačke vatrogasne postrojbe uprave s te adrese i uz zvuk sirene kretali u humane akcije spašavanja ljudstva i imovine - povorka je prošla Ulicama Gojka Šuška i hrvatskih velikana sve do zgrade Općine. Kako to već sljeduje, zapovjednik Turković predao je prijavak gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević, a potom je za građane i goste na Trgu bana J. Jelačića upriličena demonstracija vatrogasne intervencije na način kako se to radilo u samim začecima vatrogastva. Vježbu su okupljenim građanima upriličili pripadnici DVD-a Prekopakra pod zapovijedanjem Brune Skalnika, a koristili su pritom više od stotinu godina staro zaprežno vozilo DVD-a Donja Obrijež.

FOTOGALERIJA

Službeni dio proslave održan je u Hrvatskom domu, a program su otvorili članovi Tamburaškog orkestra Pakrac koji su osim državne izveli i vatrogasnu himnu. Sve uvažene goste u uvodnom je dijelu pozdravio predsjednik DVD-a Pakrac Ilija Turković st., podsjetivši pritom na najvažnije datume i događaje iz bogate vatrogasne povijesti. Premijerno je prikazan i novi, prigodno pripremljeni, dvadesetminutni film o povijesti DVD-a Pakrac.


Čestitavši im 140. obljetnicu gradonačelnica Blažević je kazala da DVD Pakrac obilježava dugu tradiciju dobrovoljstva i humanosti, a to je i put kojim trebaju nastaviti. „Vrlo smo ponosni na naše vatrogasce i sve što čine za naš grad. Suradnja gradske uprave i Društva je na visokoj razini, a sigurna sam da će takva će ostati. Vatrogasci su bezrezervno, danonoćno na usluzi građanima, aktivni u organizaciji gotovo svih manifestacija i na raspolaganju kad god se ukaže potreba. Posebno sam sretna što je u DVD-u Pakrac intenzivan rad s mladim vatrogascima i što se ulaže u njihov razvoj jer ćemo samo tako moći računati na njihovu dobrovoljnost i humanost u budućnosti“, pohvalila je slavljenike gradonačelnica.
Svojim Pakračanima obratio se i Davor Huška, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i EU fondova, ali i novi počasni član DVD-a Pakrac te tom prilikom, uz iskazane čestitke, zahvalio vatrogascima na dosadašnjima aktivnostima i nemjerljivom doprinosu koji su dali našem gradu. Rekao je da su primjer zajedništva kakvo je danas sve teže susresti u društvu i da trebaju poslužiti kao primjer budućim generacijama.

Red čestitanja nastavili su župan Alojz Tomašević te Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, dok je Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije pohvalio današnje stanje DVD-a u smislu opremljenosti i operative. Posebnu pohvalu pakrački su vatrogasci mogli čuti iz usta Tomislava Stokić, predsjednika VZ Pakrac – Lipik, koji je čestitavši, DVD Pakrac istaknuo kao njihovog najjačeg, najoperativnijeg i najvažnijeg člana.
Možda i najvažnija čestitka povodom visoke obljetnice došla je pisanim putem, a odaslana je s adrese predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
U kulturno umjetničkom programu predstavili su se članovi KUD-a „Seljačka sloga“ iz Prekopakre. Izveli su dvije točke i to „Aj dođi janje“ i „U mliku mati me umiva“.
Obljetnica je poslužila i da se nagrade najzaslužniji pa je predsjednik Turković dodijelio spomenutu diplomu Počasnog člana DVD-a Pakrac Davoru Huški te Nenadu Radojčiću iz zagrebačke tvrtke „Vatropromet“. Osim njih, zaslužni vatrogasci i članovi su dobili zlatne, srebrne i brončane vatrogasne medalje kao i vatrogasne plamenice i spomenice za 20 i 10 godina službe u DVD-u Pakrac.
Onaj opušteniji dio programa nastavljen je u dvorani Tirol u sklopu Hrvatskog doma, a za atmosferu su se pobrinuli članovi TS „Bekrije“.