Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović Vukušić na konferenciji za medije izvijestili su o objavljenom Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora sukladno Programu poticanja ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta na području županije.

Početkom ovog mjeseca požeško-slavonski župan donio je Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području županije u razdoblju od 2018. – 2020. godine. Temeljem te odluke objavljen je i Javni poziv s konačnim ciljem povećanja smještajnih kapaciteta na ovom području. U proračunu je osigurano 300 tisuća kuna, naglasio je župan Tomašević.

”Danas Požeško-slavonska županija broji 52 smještajna objekta na svome području, odnosno 1061 krevet. U odnosu na primjerice 2014. godinu kada je na području županije bilo 449 kreveta to je zapaženo povećanje. Tijekom 2018. otvoreno je 11 novih objekata. Otvorili smo natječaj i pozivam sve građane koji se žele baviti turizmom i razvojem smještajnih kapaciteta da se jave i iskoriste ta sredstva. Za iduću godinu najavljujem i povećanje sredstava”, rekao je župan dodajući kako je, osim poljoprivrede i industrije, namjera ovo područje snažnije pozicionirati i u turizmu jer zato postoje resursi i još neiskorištene mogućnosti posebice za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Kroz sustav e-Vizitor može se detaljno pratiti koji smještajni objekti postoje na pojedinom području te sva kretanja u smislu povećanja kapaciteta smještaja i popunjenosti, a ti parametri u zadnje tri godine iznimno su dobri na području Požeško-slavonske županije. Kako bi poticali ne samo povećanje smještajnih kapaciteta već i njihovu kvalitativnu razinu javni poziv ima i određene kriterije, naglasila je direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović Vukušić.

“Kroz javni poziv se ne potiče ništa ispod tri zvjezdice, odnosno tri sunca za OPG-ove, smatramo kako je to minimum standarda određene usluge koji želimo ponuditi na našem području. I određene jedinice lokalne samouprave su već tijekom godine donijele odluke o sufinanciranju smještaja – to su gradovi Lipik, Kutjevo i Pleternica, a moguće je da do kraja godine i neki drugi gradovi i općine donesu takve odluke. Odluka Požeško-slavonske županije je takva da, ako je neki smještajni kapacitet sufinanciran kroz mjeru njegove lokalne samouprave, u tom slučaju Županija daje do pet tisuća kuna po novootvorenom objektu, a ako takve mjere nema, onda Županija daje svih pet tisuća kuna. Tako izjednačavamo stopu sufinanciranja kod svih jedinica lokalne samouprave, bilo poticanja s lokalne razine ili ne. Odluku o poticanju ulaganja u razvoj turizma na području županije donošena je za trogodišnje iduće razdoblje i to otvara prostor da idućih i narednih godina Županija i kroz druge modele potiče razvoj turizma primjerice kroz ruralni ili eno i gastro turizam,” rekla je direktorica Jakobović Vukušić.

Javni poziv pogledajte OVDJE 

Tekst i foto: slavonski.hr