„Pakrac je grad s kojim prijateljujemo već nekoliko godina, Pakrac je grad stogodišnje psihijatrije koja je nestala tijekom Domovinskog rata, Pakrac je grad gdje je napravljena najveća humana epopeja u povijesti psihijatrije kada je evakuirano više od 300 psihijatrijskih bolesnika u Domovinskom ratu o čemu govori i knjiga „Pouke o čovječnosti“. Pakrac je i naš grad. Pred nama je velika obveza, staviti pakračku psihijatriju u funkciju jer ako to naša generacija ne učini, sve ono što smo dosad uradili bit će uzalud“, rekao je prof. dr. sc. Veljko Đorđević jučer na svečanom otvaranju 6. kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s međunarodnim sudjelovanjem naziva “Rehabilitacija u psihijatriji-budućnost bez ožiljaka” u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman čiji je organizator Zagrebački institut za kulturu zdravlja.

Svim sudionicima kongresa dobrodošlicu je poželio pakrački dogradonačelnik Marijan Širac te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević istaknuvši veliko zadovoljstvo i čast što se kongres održava upravo u Pakracu. „Branitelji su ovdje branili svoj grad, branili su Bolnicu koja se nalazila na prvoj crti bojišnice, a vi liječnici zajedno ste s njima branili pacijente koji su se ondje nalazili. Vrlo sam zahvalan svima vama što niste zaboravili tu akciju nego ste ju pronijeli izvan granica naše domovine te u svjetskim razinama, između ostalog i kroz knjige, pokazali da hrvatski vojnik zna braniti domovinu, a s druge strane zna spašavati živote ne pitajući tko je kakve vjere, nacionalnosti ili boje kože“, dodao je župan Tomašević otvorivši kongres.

Kongres će kroz tri dana okupiti oko 150 uglednih hrvatskih i svjetskih eksperata iz područja psihijatrije, ali i cjelokupne medicine, a tridesetak predavača koji su u programu najavljeni predstavit će najnovije spoznaje iz područja rehabilitacije u psihijatriji, s posebnim naglaskom na depresiju, PTSP, shizofreniju i demenciju, a raspravljat će se i o tjelesnim poremećajima kod bolesnika s psihičkim poremećajima te o ulozi umjetnosti u rehabilitaciji.

Otvorena izložba „Mozak, um i umjetnost“

U sklopu kongresa jučer je otvorena i izložba „Mozak, um i umjetnost“ u Muzeju grada Pakraca nastaloj kao rezultat rada profesora s Medicinskog sveučilišta u Zagrebu sa studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se razvio i  interdisciplinarni predmet istog naziva.

Tridesetak mladih autora izložilo je svoje radove koje govore o očaju i nadi, rađanju i zamiranju osjećaja, ali i o nemirima, strahovima, crninama i tugama s kojima se često nosimo, istaknuo je dr. Veljko Đorđević na otvaranju izložbe. Danko Friščić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te Karlo Kelečić, jedan od autora, istaknuli su kako su autori različiti kao i namjene, neki kroz svoje radove žustrije progovaraju dok neki traže smirenije boje, a sve u cilju osvještavanja javnosti o stvarnim problemima.

Goste je pozdravila i Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, kao i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši još jedanput zahvalu što se ime Pakraca spominje i promiče, ne samo u zdravstvenim krugovima, nego i šire. Dobrodošlicu je uputio i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, otvorivši izložbu.

Osim stručnog dijela, sudionici će danas moći pogledati i kazališnu predstavu „Zavirite u moj dom“ početkom u 10 sati u Hrvatskom domu koju će izvesti članovi Udruge za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići iz Slavonskog broda, a u 16 sati bit će prikazan i dokumentarni film „Sve je bio dobar san“ redatelja Branka Ištvančića.

Isto tako, danas će oko 18 sati, u starom dijelu pakračke bolnice, nekadašnje psihijatrije,  biti održana  predstava „Potrošeni snovi“ koju izvodi glumica Natalija Đorđević, a trebao bi između ostalih nazočiti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako su nam rekli organizatori, sva događanja su javna te pozivaju građane da posjete neke od njih.